Вести

ВУЧЕВИЋ: ЧУВАМО И РАЗВИЈАМО СРБИЈУ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да није донета никаква одлука ни о рударењу, ни о експлоатацији литијума, додајући да егзистира само Уредба Владе Србије о постојању просторног плана посебне намене.

"Нико није ни блесав, ни луд, да угрожава било који део Србије и да се игра са судбином сопственог народа. Сви дишемо овај ваздух и пијемо ову воду и нико нема намеру да иде из Србије и намеру да је мења, већ да је чува и развија. Верујем да су нам природна богатства Богом дана и на прави начин треба да их користимо и развијамо државу", поручио је председник Вучевић опозиционим посланицима у Народној скупштини Републике Србије.

Председник Вучевић додао је да је могуће имати одржив развој, економски развој, а да се истовремено води рачуна о заштити животне средине и здрављу грађана.

"То је доказано у многим државама, то је могуће у Србији", истакао је председник Вучевић.

Како им је поручио председник Вучевић, неће да уђе у причу плашења и "утеривања страха народу са јефтиним паролама", наводећи да је то неодговорно и неозбиљно.

"Али било би фер да сте та питања постављали вашим коалиционим партнерима који су довели Рио Тинто, који су им дали истраживачко право, који су мењали законе да би могли да иду из истраживања у експлоатацију", рекао је председник Вучевић.

"Било би фер да када бринете о западној Србији, кажете, а шта је са индустријским отпадом? Шта је у Вискози 20 година стајало, највећи отров, индустријски отпад? У центру Лознице, фабрике коју су упропастили 2005. године. Па како то не споменете? То није угрожавало грађане Лознице? Или западне Србије? Или целе Србије? Па је л' није постао индустријски отпад? Па није ли то нешто што директно угрожава исто и квалитет земље и подземних вода и надземних вода и ваздуха? Па како се тога нисте сетили, како тада нисте бринули о западној Србији?", упитао је председник Вучевић.

Председник Вучевић упитао је како да то све нису споменули него говоре како ће неко да трује сопствени народ.

"Срам вас било за то. Нико није луд да трује свој народ и да ради против своје државе. Срам вас било да такве ствари причате и да константно плашите свој народ. Један виче да беже из државе, други виче да ће бити отровани, затровани, убијени. А нама поручујете да ћемо да се купамо у сумпорној киселини. Је л' то је демократски?", упитао је председник Вучевић.

Извор: Танјуг/РТС 2