Вести

БРНАБИЋ: БЕОГРАДСКИ И ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ БИЋЕ 2. ЈУНА

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је донела одлуку да прихвати захтеве опозиције окупљене око коалиција Србија против насиља и НАДА и да сви преостали локални избори и београдски избори буду одржани 2. јуна.

Брнабић је рекла да ће локалне изборе расписати у недељу.

На конференцији за медије у Скупштини Србије, Брнабић је рекла да ће то захтевати измену члана 35. Закона о локалним изборима и да очекује да се у суботу усвоји тај закон, како би се расписали избори.

"Очекујем да тај предлог за измену и допуну закона о локалним изборима потпише највећи број посланика до сада, да са тим предлогом идемо заједно и да покажемо то јединство у тешким тренуцима за Србију, за наш народ и за све наше грађане", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је ту одлуку донела у консултацијама са председником Републике Александром Вучићем и да је његова порука била да је за земљу најважнија стабилност.

"Мислим да је ово начин да дођемо до те стабилности и да наставимо овако, а такође да свим нашим грађанима покажемо да смо озбиљни и одговорни људи. Верујем да ће бити много оних који ће рећи да су они добили све што су тражили, да су победили, да ми реагујемо само на притисак. Ја верујем да је ово победа свих оних који су показали озбиљност и да је самим тим она још важнија", рекла је Брнабић.

Истакла је да је важно да су постигли договор.

"Једва чекам да заједно потпишемо овај закон. То ће бити леп преседан и да заједно гласамо о овом закону", рекла је Брнабић и додала да је важно да се покаже да може да се разговара и са онима који не мисле исто.

Јачање трупа НАТО у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији забрињавајућа вест

Брнабић је изјавила да је забрињавајућа порука команданта НАТО за Европу Кристофера Каволија који је најавио слање додатних снага на Косово и Метохију и Босну и Херцеговину.

Брнабић је рекла да управо НАТО снаге гурају Резолуцију о геноциду у Сребреници у Уједињеним нацијама и да знају да ће усвајање евентуално такве резолуције на Генералној скупштини у Уједињеним нацијама изазвати додатне поделе и нестабилности у Босни и Херцеговини.

"Без обзира на то и на то што ће тако нешто бити практично подривање мира и стабилности у Босни и Херцеговини и на Западном Балкану или на целом Балкану, они не одустају од тога, не желе чак ни да одложе, не желе да дају шансу дијалогу, већ гурају то, а са друге стране акумулирају трупе како би ваљда спречили неку ескалацију", рекла је Брнабић.

Нагласила је да се ескалација спречава договором, разговором, давањем шансе дијалогу.

"Немојте да гурате ствари на силу, немојте да правите преседане који ће сутра користити сви остали да додатно дестабилизују свет. Уместо што мислите да сте велики, силни, моћни, да вам се све може, да никаква правила, процедуре, закони и повластице не важе за вас, а да можете све да решите трупама, оруђем и насиљем. Није добра порука", констатовала је Брнабић.

Истакла је да још има времена и да се нада да ће чути поруку да ипак морају да покушају да направе неки договор и консензус унутар Босне и Херцеговине, да пре свега морају да испоштују институцију трипартитног председништва Босне и Херцеговине, да не подривају и директно иду супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу те земље.

"И не знам шта очекују да буде резултат тога, осим што очигледно да у ствари ипак знају да ће то подривати стабилност, зато што онда сада одговарају на то не дијалогом, већ трупама. Тужно", констатовала је Брнабић.

Оценила је да ће бити преседан ако успеју да прогурају Резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

"Тада ће отворити Пандорину кутију. Након тога, Бог нека им је свима на свету у помоћи шта ће то изазвати", поручила је Брнабић.

Одлука о изборима преседан који ће бити лековит за нашу земљу

Брнабић је изјавила да одлука да се сви преостали локални и београдски избори одрже 2. јуна преседан и да, према њеном мишљењу, није најбољи демократски преседан, али да ће бити лековит за нашу земљу.

Брнабић је рекла да у овом тренутку постоји двотрећинска већина у парламенту која ће омогућити да се тај преседан догоди, као и да не верује да ће се икада више поновити таква ситуација.

Оценила је да је опозиција добила скоро све што је желела, али да је власт показала озбиљност и захвалила се свима онима из опозиције који су желели да учествују у томе.

"Мислим да је то важно у овом тренутку и надам се да ћемо тако наставити да радимо. Служба Народне скупштине Републике Србије јутрос је разговарала са свим посланичким групама о формирању радних тела за примену препорука ОДИХР, за комисију за бирачки списак и сви су учествовали у томе, тако да је опет и то неки резултат", поручила је Брнабић.

На питање зашто договор није постигнут раније, Брнабић је одговорила да је то могло да се деси, да је опозиција била мало флексибилнија.

"Да су желели да чују шта ми имамо да кажемо и зашто је добар наш предлог био, а то је да Београд буде 2. јуна, да све остало буде на јесен. Али о том предлогу нису желели да разговарају, а свакако је противуставно да ја прекинем изборне радње", сматра Брнабић.

Истакла је да је одлуку о одржавању избора у исто време донела због тешке ситуације у којој се налази наша земља, да су притисци свакодневни и да нам треба унутрашња стабилност и јединство.

"Треба сви да прекинемо колико год можемо да се делимо и да представимо један уједињени фронт који се бори за националне интересе. За то је потребно и време и енергија. Време и енергију да се бавимо тим националним питањима добијамо на овај начин. Да је другачија околност у којој се налази Република Србија, верујем да би и моја одлука била другачија", поручила је Брнабић.

Ипак, истакла је да је добро што након дијалога, који се први пут одвијао у Скупштини Србије, имамо неки резултат.

Како је рекла, увек преговора у најбољој намери и то на крају мора да буде неки компромис.

На питање чија је била одлука да се избори одрже у исто време, Брнабић је рекла да је била њена, у консултацији са председником Вучићем.

"И мислим да је одлука добра, увек је договор добар. Важно да смо постигли договор и заиста мислим да је и то лековито за наше друштво, посебно у овој ситуацији", оценила је Брнабић.

Нагласила је да је посебно важно да сада, сви заједно, потпишу измене изборног закона и гласају за њих и да ће то, такође, бити леп преседан.

"И да покажемо да можете да се политички не слажете, а да можете разговарате. Да можете око неких ствари да се договорите, да се слажете, да можете се чујете. Да можете да се слушате. То су све лепи политички преседани за које ја мислим да су добри за наше друштво", закључила је Брнабић.

Како је истакла, сада имамо стабилност да завршавамо са изборима и да се бавимо онда наравно и неким другим стварима, укључујући примену препорука ОДИХР-а, али и другим темама од националног интереса, попут борбе против пријема привремених институција у Приштини у Савет Европе.

Брнабић је додала да Народна скупштина Републике Србије игра изузетно важну улогу и да је борба која се водила у парламентарној скупштини Савета Европе - борба коју води парламент и народни посланици.

"Уместо да се бавимо том борбом, дан и ноћ, 24 часа, седам дана у недељи, ми се бавимо разговором око локалних избора. Сада смо ту тему склонили са дневног реда и сада ћемо моћи да се бавимо другим стварима, укључујући и то да разговарамо, свако од нас у различитом капацитету у овој Скупштини, да разговарамо са партнерима са којима имамо добре односе, да нам помогну да сачувамо, не само наше националне интересе, него да заштитимо истину, правду, међународни правни поредак", рекла је Брнабић.

Навела је да је јуче током дијалога питала посланике из Зелено-левог фронта да ли могу својим утицајем у Берлину да помогну држави у неким стварима од националног значаја, попут тога да се заустави процес примања Приштине у Савет Европе, пошто, како је рекла, Зелено-лефи фронт свакако има бољи однос са Берлином од владајуће коалиције.

Министарство унутрашњих послова ради свој посао, тзв. косовска полиција подрива уставни поредак Србије

Брнабић је рекла да нема информацију због чега су четворица припадника тзв. косовске полиције јуче задржана од стране Министарства унутрашњих послова, али навела да припадници МУП-а раде свој посао, док припадници тзв. косовске полиције крше уставни поредак Србије.

"Могу да похвалим припаднике Министарства унутрашњих послова, да кажем да раде свој посао. На крају крајева, ти људи (припадници тзв. косовске полиције) подривају уставни поредак Републике Србије. Знате, имате људе, Србе на Косову и Метохији који не подривају уставни поредак ничега, зато што живе у својој земљи. Малтретирани су сваки дан, привођени сваки дан, оптужени без икаквих доказа, држани у притвору без адвоката.

Кадија их тужи, кадија им суди. Зато што неко у Приштини каже да подривају неки њихов самосмишљени уставни поредак. Ови људи подривају уставни поредак Републике Србије. Тако и треба, само нека наставе", изјавила је Брнабић на конференцији за медије у Народној скупштини, одговарајући на питање новинара да прокоментарише задржавање припадника тзв. косовске полиције.

На питање да ли је тај гест задржавања одговор на изјаву председника Вучића да ће органи у Србији реаговати на свако кршење уставног поретка, Брнабић је навела како претпоставља да су се људи коначно одазвали апелима да се брани уставни поредак Републике Србије.

"Нико из међународне заједнице не реагује годинама на све оно што ради (премијер привремених институција самоуправе у Приштини) Аљбин Курти, на малтретирање тих људи (Срба). Претпостављам да ће сада поздравити ово. Имају они (Приштина) свој такозвани уставни поредак.

Ми имамо прави Уставни поредак, зато што смо ми међународно призната земља. Очекујем похвале од стране међународне заједнице за наше припаднике Министарства унутрашњих послова, као и за наше тужилаштво и све релевантне институције", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг