Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА ПОКАЗАЛА НЕПОШТОВАЊЕ ПРЕМА ГРАЂАНИМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је конституисање Народне скупштине један од најсвечанијих дана за сваку државу и да је део опозиције који је положио заклетву у холу скупштине показао непоштовање према Србији и грађанима Србије.

"То је свечани дан у свакој нормалној земљи. Један од најсвечанијих - конституисање Народне скупштине. Народни посланици преузимају своје мандате и полажу заклетву свим грађанима Републике Србије. Зна се где је предвиђено место за ту заклетву. Пред својим народом, пред својом државом, пред државним симболима и заклињете се на Устав, грађанима и да ћете бранити ту земљу и њене интересе", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се први пут у историји Србије десило да део посланика потврди своје мандате ван скупштинске сале и у холу положи заклетву.

"Јел ви можете да замислите тај степен непоштовања. Чини ми се да нико у ствари не разуме степен непоштовања који су Ђиласова опозиција, Милош Јовановић и његове квази патриоте показали према овој држави и према свим грађанима ове државе. Да ли ви разумете да је то једнако као да одете у скупштински WЦ и поднесете заклетву", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је део опозиције таквим понашањем рекао да их не занима држава Србија и грађани Србије.

"Они су заклетву положили пред Шолаковим медијима, не пред грађанима Србије. А сутра ће да поднесу у некој амбасади. Ја сам шокирана непоштовањем који су показали. Према грађанима, према држави, према националним симболима, према свему што представља ова држава и према свему што мора народном посланику бити свето", рекла је Брнабић.

Нацрт резолуције ЕП без аргумената, ни речи о забрани гласања на КиМ

Брнабић је рекла да у нацрту резолуције која ће се сутра наћи пред Европскоим парламентом нема аргумената као и да у тексту може да се прочита о свему осим о томе да је Србима на Косову и Метохији било забрањено да гласају.

"Ни једним словом, ни једном речју то не помињу у овој резолуцији. Нећете наћи то да је Албин Курти забранио Србима на Косову и Метохији да гласају. Тога нема у овој резолуцији Европског парламента. Нећете помињати гласање на северу Косова. Да ли ви мислите да је то ирелевантна тема за Европски парламент? Ја мислим да је једна од најважнијих ствари када говоримо о владавини права, међународним принципима, правним нормама", рекла је Брнабић за ТВ Хепи.

Брнабић је оценила и да делу опозиције то није важно и да се они нису залагали да то уђе у текст резолуције.

"Дакле право Срба на Косову и Метохији, основно демократско право, право гласа, је ирелевантно за ове људе и за нашу опозицију", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да се резолуцијом позива Европска комисија да прекине претприступне преговоре са Србијом уколико Србија не уведу санкције Русији.

"Овом резолуцијом, која ће бити сутра усвојена у Европском парламенту, у коме ће бити и представници Ђиласове опозиција, експлицитно се тражи од Европске комисије да прекину ЕУ интеграције Србије док не уведемо санкције Руској Федерацији. То је друга важна ствар коју молим грађане да запамте да би разумели о чему се овде ради и какав је карактер ове резолуције", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се од Европске комисије тражи и да буде мање попустљива према Србији.

"У овој резолуцији се једнако критикује и Европска комисија. Критикује се зашто имају "попустљив став" и тражи да буду критичнији према Србији. И позива се да прекине и обустави све фондове за Србију, за наше грађане, за наш здравствени систем, за инфраструктуру, за наше образовање, док се не спроведе ова међународна истрага или док се, како они кажу, не испуне кључне препоруке ОДИХР-а", рекла је Брнабић и додала да ни сам ОДИХР не може да каже које су кључне препоруке.

Брнабић је додала да је резолуција Европског парламента необавезујућа.

"Да су обавезујуће, то би значило да 15 држава чланица ЕУ мора да призна независност такозване Републике Косова. Зато што су у ранијим резолуцијама тог Европског парламента они позвали да пет земаља одмах призна, како они у ЕП кажу, Републику Косово. Оне су необавезујуће, али вам говоре о карактеру тренутне већине у сазиву Европског парламента", закључила је Брнабић.

Брнабић је оценила и да у тексту резолуције нема аргумената.

"Они су рекли да су видели на интернету, да су чули. То вам је резолуција на нивоу аргумента радио Милева", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да члан Европског парламента Андреас Шидер, а који је надгледао изборе у Србији, званично није пријавио ни једну неправилност и да је потписао записник у коме је рекао да је на изборима све било у реду, да он ништа није видео што није у складу са демократским стандардима и принципима.

"А онда дође и каже све најгоре о вашој земљи, супротно ономе што је потписао. Каже "па ја сам чуо да је било 50.000 људи који су доведени из Републике Српске. Ја нисам видео, али ми је Ђилас рекао - ви сте покрали изборе". И каже све најгоре о вашој земљи, о вашим институцијама и онда ви као изабрани представник народа њему не смете да одговорите", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да га није вређала ни она, а ни председник Србије Александар Вучић.

"Ми смо рекли - људи, ево вам записник који сте потписали. Видели сте нула неправилности. О чему причате? Када да вам верујемо? Када сте потписали записник званични или када сте трчали на Шолакову телевизију да кажете шта сте чули, а не шта сте видели", упитала је Брнабић.

Брнабић је упитала да ли она као представница Владе једне суверене замље и председник Србије кога су грађани дирекно бирали на изборима смеју да поставе питање европским парламентарцима.

"Он (Вучић) не сме ништа да каже једном европском парламентарцу, иначе ће се наћи у резолуцији тог Европског парламента. Он (Шидер) може да каже било шта, али не смете да му одговорите", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је инсистирањем на резолуцији део опозиције понизио сопствени народ.

"Јел' ви разумете да ви овим пљујете 2,3 милиона гласача у Србији, да пљујете по институцијама, по нашој земљи? Немојте то да радите. Они оду на поклоњење и кажу хвала вам што сте овако испљували моју земљу, што сте показали овако непоштовање према мојој земљи", нагласила је Брнабић.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи