Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА ПОСТАВЉА УЛТИМАТУМЕ, ОНИ НЕ ЖЕЛЕ ДИЈАЛОГ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је на данашњем састанку са шефовима посланичких група поставила конкретне теме, али да их је опозиција одбацила и није желеле да разговара о њима.

"То је био покушај дијалога, ја знам да овако не изгледа дијалог, али ме то неће спречити да покушавам. Наставићу да покушавам и да апелујем да се понашамо као одговорни и озбиљни људи, да покажемо свим грађанима Србије, јер смо захваљујући искључиво њима, ми у овом дому као њихови посланици", рекла је Брнабић на конференцији за медије у Скупштини Србије.

Брнабић је рекла да је представницима опозиционих посланичких група представила измене Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима, Закона о финансирању политичких странака, Закона о спречавању корупције и Закона о Устравном суду, те да би се самим изменама тих закона испунило седам препорука ОДИХР.

"Желим да применим све ОДИХР препоруке", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су сви пре састанка добили Нацрте измена и допуна закона.

Брнабић је рекла да је данас трећи пут добила "не" од опозиционих посланика из коалиције "Србија против насиља", чији су представници напустили дијалог власти и опозиције о изборним условима.

Брнабић је оценила да данашњи дијалог може да сумира у седам тачака, међу којима је чињеница да је Мариника Тепић (ССП) дошла са унапред припремљеним говором који је прочитала, а онда проследила медијима који подржавају опозицију.

"То је био један политички перформанс, а говор није ни имао везе са темом", рекла је Брнабић.

Додала је да су се све време враћали на датум одржавања локалних избора.

"На четвртом састанку који је требало да буде дијалог и разговор који се завршава компромисима, поново су поставили ултиматум - или ћемо ми изаћи у сусрет њиховом захтеву, да прекршимо закон како би избори били истовремено, сада више не знам да ли 2. јуна или у октобру, јер је то сад остало отворено, кад год се "стекну услови". Од тог ултиматума нису желели да одустану, напустили су састанак", рекла је Брнабић.

Како је рекла, озбиљни људи су устали и напустили састанак када су изговорили шта су имали, и нису се удостојили да чују шта су закључци, предлози.

"Иако сам замолила да састанак траје до 12 часова јер сам имала важне обавезе, па сам из респекта према њима јавила да ћу каснити, остала сам на том састанку, али свако од њих је имао важније ствари, показавши невероватно непоштовање и према институцији дијалога према свим присутнима, па и њиховим колегама посланицима, организацијама цивилног друштва и нашим међународним партнерима, као и представницима тужилаштва", рекла је Брнабић.

Како сматра, опозиција је још једном показала да је не занимају препоруке ОДИХР.

Брнабић је захвалила организацијама цивилног друштва: ЦРТА, ЦеСид и Транспарентност, који су, како је рекла, стрпљиво слушали политичке расправе и учествовали у њима.

Зашто опозиција не жели да ради на унапређењу изборних услова?

Брнабић је рекла да се власт и опозиција слажу у томе да треба применити препоруке ОДИХР-а и запитала зашто опозиција онда не жели да ради на примени тих препорука и унапређењу изборних услова у Србији већ инсистира само на бојкоту београдских избора 2. јуна.

На питање новинара чему дијалог са опозицијом о примени препрука ОДИХР-а ако неће бити испуњен захтев за спајањем избора, Брнабић је рекла:

"Постоји једна ствар око којих се слажемо, након више година апсолутног неслагања по већини питања, коначно се јавила важна ствар око које се слажемо, имамо консезус, а то је примена ОДИХР препорука. Они кажу да мисле да је то важно да би се додатно побољшали изборни услови и ми мислимо да је то важно како би се додатно побољшали изборни услови".

Поручила је да је онда њено питање - зашто онда данас не радимо на имплементацији ОДИХР препорука?

"Због чега? Зашто инсистирају само на једној јединој ствари око које се не слажемо? Моје данас хипотетичко питање на састанку било је, добро, у реду, ваша политичка одлука је хоћете ли да бојкотујете изборе 2. јуна или нећете. Ми ћемо поштовати ту вашу одлуку. Али, реците ми, и кад прође тај 2. јун, зар ОДИХР препоруке не остају једнако важне? Зар не желите да се побољшају изборни услови? Зар не желите увид у бирачки список? Зашто данас не радимо на том? Какве то везе има са датумом избора? И какве везе има са бојкотом?", нагласила је Брнабић.

Истакла је да она инсистира на стварима око којих се слажу власт и опозиција, а које су важне за Србију и за све њене грађане.

"Они инсистирају на једном од три захтева, који је притом противзаконит, како би обесмислили дијалог који покушавамо да имамо. И наставићу да позивам, па знате зашто? Зато што ћемо ми за четири године имати поновно парламентарне изборе. И то сам такође данас питала. Хоћете поново да причате грађанима како не постоје услови за изборе? Хоћете поново да причате грађанима како није транспарентан бирачки списак? Иако вам је било понуђено, рекла бих, са моје стране мољење на коленима да се укључимо заједно у примену ОДИХР-ових препорука", запитала је Брнабић.

Питала је такође какве то везе има са датумом избора.

"Баш никакве. И то показује у ствари неозбиљност и неодговорност опозиције", навела је Брнабић.

Нема преговора о датуму избора у Београду, то је 2. јун

Брнабић је изјавила да нема преговора око датума избора у Београду и да ће се они одржати 2. јуна.

Брнабић је поручила опозицији да ако желе да разговарају о датуму одржавања локалних избора, то треба одмах да кажу.

"Ако желе да разговарају о локалним изборима, нека кажу одмах. Нека не чекају да се приближи датум расписивања избора. Немојте да чекате 1. јул", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је опозиција до пре шест месеци говорила да је основна демократска пракса раздвајање избора, а сада њихово спајање.

Брнабић је рекла да опозиција треба да јој достави модалитете на који начин жели да настави разговоре о препорукама ОДИХР-а.

На питање новинара да ли је дијалог власти и опозиције око препорука ОДИХР могао да почне раније, па би било више времена да се испуне препоруке, Брнабић је одговорила да је могло, али да до тога није дошло пошто они, како је рекла, нису испоштовали своју уставну обавезу и нису дошли на консултације на које их је позвао председник Србије Александар Вучић, као ни за консултације за избор скупштинских тела.

"Зашто нису отишли на консултације и рекли председнику Вучићу да без ти захтева неће да разговарају и да промени тему разговора са њима, као што сам је променила теме колегијума. Да су желели, имали су времена, али господа се нису ни удостојила да одговоре. Било је довољно вемена за све", констатовала је Брнабић.

На питање новинара да ли сматра да је, чак и да се постигне договор власти и опозиције, могуће спровести све препоруке ОДИХР-а, Брнабић је одговорила да је апсолутно убеђена да могу.

"Опозиција каже да се плаши да не могу да се спроведу до 2. јуна, али да желе да се сви избори одрже 2. јуна. То је парадокс", оценила је Брнабић.

Србија против насиља до сутра у 12 часова да достави предлог како даље радити на примени препорука

Брнабић је изнела данас план у четири тачке о даљим корацима у имплементацији препорука ОДИХР-а, а прва тачка је, како је навела, захтев опозицији окупљеној око листе "Србија против насиља" (СПН) да јој до сутра у 12 часова доставе предлог како даље радити на примени препорука, са јасним приоритетима.

"Да се не би више играли мачке и миша, па за шта год се ми ухватимо, они желе да раде нешто друго. Усвојићу сваки њихов предлог, како радити даље", изјавила је Брнабић.

Навела је да је замолила службу Народне скупштине да те четири тачке пошаље делу опозиције окупљене око листе "Србија против насиља", зато што, како је истакла, нису желели да сачекају крај састанка, јер је њихова визија дијалога, како је Брнабић рекла, да се састанак напусти.

"Под два, до сутра у 12 часова да нам пошаљу предлог њихових представника за комисију, која ће се бавити увидом, ревизијом и контролом бирачког списка. Ово се такође односи и на организације цивилног друштва како би у најкраћем могућем року формирали ту комисију", прочитала је Брнабић другу тачку.

Као трећу тачку, навела је захтев да ресорна министарства у оквиру техничке владе треба што пре да уврсте коментаре организација цивилног друштва које су примили, као и коментаре посланичких група, уколико их буде.

"Како би финализовали у наредних пет дана ове законе, како би имали још један састанак да проверимо, да ли је то то што желимо да радимо. Како би након тога организовали у Народној скупштини јавно слушање и онда ишли у усвајање ових закона", рекла је Брнабић.

Брнабић се захвалила Зелено-левом фронту (ЗЛФ), зато што се њихова представница, како је рекла, освртала на ОДИХР препоруке, за разлику од неких других.

"Она је рекла да неке од ОДИХР препорука, као на пример препорука да један грађанин може да потпише подршку за више изборних листа, није у најбољем демократском маниру. Можемо да разговарамо о томе да ли та препорука треба или не треба да се примени, али да постигнемо консензус око тога, да не би сутра поново било "нису имплементиране неке препоруке", зато што се ова препорука понавља из извештаја у извештај", закључила је Брнабић.

Навела је да је данашњи састанак за њу био тежак и мучан.

"Могуће зато што је био трећи у низу и зато што се трудим и дајем све од себе да што је могуће више конкретизујем предлоге са којима излазимо пред опозицију, како би постигли какав-такав договор. Сви моји напори падају у воду, зато што је једина ствар о којој они желе да причају датум избора", рекла је Брнабић.

Истакла је да су избори за град Београд расписани у најкаснијем могућем термину и навела да ће се одржати у складу са законима Републике Србије, такође у најкаснијем могућем термину, што је 2. јун.

Што се осталих локалних избора тиче, Брнабић нуди опозицији, уколико желе, да разговарају о датуму одржавања тих избора, а уколико не желе, рекла је Брнабић, ти избори ће се одржати онда када им је време, у јулу или августу.

"Право је време да разговарамо о тим датумима сада. Немојте поново да дођемо до термина када ја морам да их распишем, а онда да имамо накнадну памет и да размишљамо о томе да ли би у ствари да их померимо", навела је Брнабић.

Како је рекла, више није сигурна шта представници опозиције заправо хоће и поручила је да сматра да је кључ стабилности у дијалогу, због чега, како је навела, инсистира на њему.

Оценила је и да није фер ни према грађанима ни према читавој Србији да Београд и остале локалне самоуправе функционишу месецима у привременом систему и под привременим финансирањем.

Оценила је да је напуштање састанка представника опозиције срамота, а поводом података које је данас изнела ЦРТА о бирачком списку, да је број бирача у Србији смањен за 41 хиљаду и да је то по њиховој оцени проблематично указала да је све транспарентно.

"У ваше време је бирачки списак био у папиру, а данас и ЦРТА и листа "Србија против насиља" као и све остале невладине организације позивају на транспарентне податке објављење на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе. Толико се Србија променила, а отвореност и транспарентност су мој највећи савезник", рекла је Брнабић.

Када је реч о страним дипломатама који су присуствовали састанку, навела је да су они слушали и гледали шта је Србија радила у примени ОДИХР препорука и да су били ту да чују.

"Само не знам зашто некад трче код странаца, а некад када их позовемо као госте, онда им у том контексту странци ваљда нису добри. У Бундестагу и Берлину им љубе руку, а овде могу да напусте састанак када су ту странци, све је део политичког перформанса", закључила је Брнабић.

На питање новинара да ли има времена да се све препоруке ОДИХР-а спроведу на време до избора 2. јуна, уколико би власт и опозиција постигли договор о имплементацији или уколико би кренули у имплементацију без опозиције, Брнабић је одговорила да све може да се спроведе до датума одржавања београдских избора.

"Апсолутно све може да се спроведе до 2. јуна, да се промене закони, да се формира комисија, да имамо увид у бирачки списак и да имамо разговоре са медијима. Не можемо да утичемо на уредничку политику медија. Али опет, ми смо парламентарци, ваљда би наша реч морала нешто да значи, па да разговарамо са медијима, тако да апсолутно може све да се стигне", истакла је Брнабић.

У другој земљи би се сам дисквалификовао из политике

Брнабић рекла је поводом информације коју је објавио Мирослав Алексић да се у централи СНС поред председника Александра Вучића нашао кум Дарка Шарића, а заправо је био припадник Кобри, Нинослав Димитријевић, да је видела ту објаву и да би у некој другој земљи тај човек сам себе дисквалификовао из политике.

"Да је тако нешто урађено у било којој другој земљи, да неко из опозиције оптужи председника земље и људе из првог круга обезбеђења да су криминалци, тај човек би сам себе тог тренутка дисквалификовао из бављења политике. Замислите да то за Макрона кажу. Могао би само да оде и каже, "Извините погрешио сам", али та грешка је толико брутална да не бих могао да се бави политиком. Ви елитну јединицу терате да се бави тим стварима, да објашњава. Е, то је та неозбиљност и неодговорност", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је то урађено само зарад једног јефтиног политичког поена.

"Хајде људи престаните. Јесу то наши грађани заслужили? Јесу наши грађани заслужили да не можете да разговарате него напуштате састанак? Нису заслужили ни они који нису гласали за вас, а још мање су заслужили они који су гласали за њих", рекла је Брнабић после састанка о изборним условима који је коалиција "Србија против насиља" напустила.

"Замислите у Француској да је неки политичар то урадио Макрону и његовом припаднику обезбеђења. Могао би да извуче чланску карту те политичке странке и да каже хвала вам лепо, довиђења, показао сам да нисам довољно озбиљан да се бавим високом политиком", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг