Вести

БРНАБИЋ: СВИ МОЛЕ БОГА ДА ВУЧИЋ ОСТАНЕ ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је њен главни закључак о седници Скупштине о Косову и Метохији да, и они који воле и који не воле Александра Вучића, Бога моле да он настави што дуже да води државу, а да опозицију једино интересује да дође на власт.

"Када се упореди његова озбиљност у приступу тешким проблемима наше земље и опозиције, бесконачно сам поносна што је председник моје државе и што је мој шеф. Видели смо државника који на сваки начин брани интересе државе и не крије ништа зарад јефтиних политичких поена", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Прва.

С друге стране, како је рекла, опозиција брине само о јефтиним политичким поенима и не постоји тема која је важна за њих, укључујући и Косово и Метохију.

Брнабић истиче да је председник Србије три пута говорио у Скупштини поводом Косова и Метохије, да је опозиција његов први боравак у Скупштини бојкотовала, а да су друга два у овом сазиву парламента.

"Први пут, он је сам укупно био у Скупштини више времена него сви они заједно, шефови посланичких група. Они су долазили када је њихово време да говоре и затим напуштали Скупштину", рекла је премијерка.

Наглашава да су овај пут, када је поново био у Скупштини на најважнију тему, први дан напали физички председника Републике, и да није било посланика Српске напредне странке, тврди, дошли би до председника.

"Ужасно ружна слика послата је из Скупштине, пре свега послата народу на Косову и Метохији, која је употребљена истог дана од свих медија против интереса Србије", рекла је Брнабић.

Додаје да су првог дана, припадници тзв. патриотске опозиције, више пута изговорили реч пословник него Косово и Метохија што, сматра, показује колико им је стало до Косова и Метохије.

"Првог дана их је убио аргументима и политички размонтирао и упркос томе је смогао снаге да им се очински обрати и пита их шта то раде. Циљ је био да се изазову инциденти", сматра премијерка.

Како је рекла, други дан се неки, попут Мирослава Алексића, нису ни појавили у скупштини, док су се, како је рекла, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић појавили другог дана тек поподне.

Брнабић наводи да десна опозиција није имала аргументе током расправе и да нисмо чули аплауз када је председник Вучић рекао да неће никада признати Косово.

Премијерка је навела да када је било обележавање 15. годишњице погрома Срба на Косову и Метохији 2019. године, опозиција опколила Председништво.

"Када смо требали свету да представимо шта су Срби прошли 2004. године, та патриотска опозиција је кренула на Председништво, опколили су га и хтели насилно да уђу и свима послали поруку да овде имамо проблем, уместо да причамо шта су Срби преживели 2004. године. То смо сада и видели у парламенту", рекла је премијерка.

Додаје да су Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић сада хероји приштинских медија, хрватских медија и неких у Сарајеву.

Што се тиче тврдњи да има двојно држављанство, Брнабић је истакла да је то брутална лаж, а да коалициони партнер Милице Ђурђевић, Милош Јовановић, има двојно држављанство и француски пасош.

"Он се не одриче свог држављанства ЕУ и ако уведу безвизни режим, шта њега брига. Мој отац, чији је отац био хрват (мајка из Пожеге), никада није желео да узме хрватско држављанство, тако да ја никад нисам ни могла чак ни да аплицирам за то држављанство - све и да сам хтела, а нисам", истакла је Брнабић.

Додаје да је добро што је председник Вучић демантовао те, како је рекла, бруталне лажи, али да се нико није извинио због тога.

Србија се држи Заједнице српских општина, Курти слаби позицију сваки пут кад каже "не"

Брнабић је изјавила да истрајност Србије на формирању Заједнице српских општина јача позицију наше земље, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти слаби позицију Приштине сваки пут кад каже "не".

Коментаришући јучерашњу изјаву Куртија да ће Заједница српских општина бити формирана, али тек после постигнутог споразума с Београдом о обостраном признању, Брнабић подсећа да је формирање Заједнице српских општина део Бриселског споразума из 2013. године.

"Александар Вучић је Бриселским споразумом извојевао Заједницу српских општина са свим овлашћењима, а сада може да се види колико је то дугорочно паметна политика", рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да чак и они који нису савезници Србији око формирања Заједнице српских општина и који су промотери косовске независности, наводе да се прво Заједница српских општина мора формирати, па све остало.

"Заједница српских општина је оно чега се грчевито држимо и истрајност на њеном формирању јача нашу позицију, а слаби позицију Приштине сваки пут кад Курти каже не", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да и они који "воле" Вучића и који га "не воле" желе да настави да води Србију што дуже, додајући да се нада да ће тако и бити.

"Председник Вучић рекао је да зна шта је његова дужност и увек ће пре дати своју функцију од Косова и Метохије, што није случај ни са једним политичарем опозиције кога смо могли да чујемо претходна два дана у Скупштини. Њима је једино важно да буду на власти", рекла је Брнабић.

Милановић изјавом о отетом Косову и Метохији рекао истину

Брнабић је оценила да је председник Хрватске Зоран Милановић, у недавној изјави да су Србији отети Косово и Метохија, изрекао чињеницу.

"Човек је све рекао како јесте. Косово и Метохија су отети на силу супротно међународном праву, супротно свим принципима међународног права и Повељи УН", рекла је Брнабић.

Коментаришући Милановићево појашњење око изјаве о отетом Косову и Метохији, Брнабић је рекла да политичари у данашње време не могу да поднесу притисак и да се председник Србије Александар Вучић издваја као политичар по томе што, како је истакла, увек остане доследан ономе што каже.

"То је разлика између јаких и озбиљних политичара и оних који не могу да издрже притисак", навела је Брнабић.

Нови пројекти су пред нама, циљ да Србија напредује и јача

Брнабић је најавила нове пројекте који ће бити реализовани у наредном периоду и додала да је циљ да наша држава настави да напредује и да јача.

Брнабић је рекла да ће током следеће недеље обићи Гаџин Хан и Ниш, како би промовисала пројекте у здравственој и научној инфраструктури.

"Ниш има најлепши Научно-технолошки парк. Градимо другу фазу, то ће бити још једна велика зграда поред оног који смо већ изградили", рекла је Брнабић.

Најавила је да ће ове године у Крушевцу почети да се гради Научно-технолошки парк, као и да ће Чачак добити нову зграду Научно-технолошког парка.

Подсетила је да је ове године ИТ извоз достигао 2,7 милијарди евра и изразила очекивање да ће следеће године бити четири милијарде.

"Борба сваки дан да Србија настави да напредује и да јача, то је оно што дугујемо нашем народу. Без обзира на све изазове који су пред нама идемо даље", рекла је Брнабић.