Вести

ЂУРИЋ: ТРУДИЛИ СМО СЕ ДА ИЗГРАДИМО СНАЖНУ ИНФРАСТРУКТУРУ СРБИЈЕ У САД

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да су се он и његов тим током свог мандата трудили свим силама и уз снажну подршку председника, српских институција државе и владе, да изграде политичку инфраструктуру Србије за наредне генерације у Вашингтону, али и да се повежу са политичком класом.

Ђурић је у интервјуу Танјугу, поводом окончања свог мандата као амбасадора у Сједињеним Америчким Државама , рекао да када то каже не мисли само на материјални аспект, односно улагања које је Србија имала да повећа свој отисак и присуство у Сједињених Америчких Држава, већ и везе, контакте, мрежу утицаја коју су он и његов тим стварали даноноћно радећи и да су направили један солидан темељ.

"За мене је кључна реч континуитет. Јер оно што смо ми овде започели у претходних неколико година даје одређене резултате и на кратак рок. Нешто од тога је и видљиво. Али главни резултати нашег рада и труда овде и улагања Србије у своје присуство у Сједињеним државама треба да дођу на средњи и на дужи рок. И ту ми морамо да покажемо да смо држава", рекао је Ђурић.

Појашњава да је започет озбиљан посао са нове две зграде у Вашингтону, пре свега са новом зградом амбасаде која се налази на мање од миље од Беле куће и са новом зградом резиденције, које су постале центар друштвеног живота, окупљања, и у којима се у месецима и годинама одвијају десетине, па и стотине догађаја и увек из различитих области, од пословних форума, културних дешавања, промоција, представљања наше културе, до важних политичких састанака.

"Ми смо у претходном периоду овде у Сједињеним државама огроман труд уложили на повезивање са политичком класом. Са култивисањем нове генерације Људи у естаблишменту и са републиканске и са демократске стране који су заинтересовани за Балкан и за српске прилике и на рад на томе да их приближимо и у личном и у политичком и у интересном, у каквом год хоћете смислу и да од њих направимо пријатеље за Србију", рекао је Ђурић.

Према његовим речима то је један веома комплексан посао који између осталог захтева и укључивање српске заједнице у САД, која је бројна и коју смо такође настојали да укључимо и истиче да сматра да су једним солидним успели у томе.

"Вишеструко је увећан српски кокус, дакле, група пријатељства са Србијом, али не само по броју, него и по квалитету уз активности које спроводе и ангажмана на конкретним питањима. Ево, последњи пример вам је Предлог закона Клаудије Тени, којим се осуђује (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти и захтева да се суспендује сва помоћ Приштини, док не буде престао са прогоном Срба. До различитих економских иницијатива и активности. Основали смо Српско-амерички пословни савет, што мислим да је веома важно", рекао је Ђурић.

На питање шта је разлика између онога што је затекао првог дана на месту амбасадора, у односу да садашњи тренутак, Ђурић каже да није од оних који ће критиковати оне који су радили пре њега, нити од оних који ће претерано хвалити свој рад, али да сматра да је имао срећу да служи Србији у Вашингтону, у времену када је одлучено да заиста уложимо значајан труд и значајне материјалне ресурсе у продубљивање односа са најзначајнијом земљом западне цивилизације.

"И не могу довољно да истакнем колико је значајно да овде будемо и политички, и економски, и културно, на сваки начин присутни, зато што је ово земља у којој се, свидело се то многима или не, одликују токови глобалне политике, економије, културе. У оној мери у којој смо ми у стању да овде пројектујемо и остваримо свој евентуални утицај и да разумемо процесе који се овде дешавају и да прилагодимо наше понашање и потражимо заједничке интересе, у тој мери ћемо себи учинити услугу у нашем региону и у циљевима које ми желимо да постигнемо", рекао је Ђурић.

Како је додао наше одсуство из политичких, културних, економских и других токова науке овде нама директно шкоди, будући да то значи да ће се свет кретати мимо нас, без нашег утицаја.

Ђурић је додао да спрема једну детаљну, малу књигу за свог наследника са сугестијама, искуствима и утисцима о томе на које начине бисмо све требали да наставимо са свеобухватним концептом развоја српског присуства овде, изградње мреже нашег утицаја и да за то имамо сада јасан рецепт, ствари лепо трасиране. Истиче да је спреман да пружи максималну подршку особи која га буде наследила.

"Желим да то заиста буде успешан мандат и немам сумње да ће за тако нешто постојати снажна воља на највишим местима у Србији. И оно што ће такође остати иза вас јесу чврсти контакти, познанства са естаблишментом овде у Вашингтону", рекао је Ђурић.

На питање ко ће му највише недостајати каже да су лични контакти веома важни и да су они основа за много тога, посебно у САД.

"Прво, важи правило како се представиш, ако успеш да се добро представиш, ако успеш добро да представиш свој случај, своју земљу, дакле, ствари за које се залажеш, имаш шансу и да будеш добро примљен. Мислим да смо успели да изградимо једну мрежу пријатеља, од којих сам сигуран да ће велики део наставити да се бави нама и интересује за нашу проблематику и да нас и подржава и када се овде промени гарнитура у самој амбасади", рекао је Ђурић.

Додаје да ће лично памтити бројне контакте, бројна дружења, анегдоте.

"Ево, ако ме питате да издвојим једну, једна је баш везана за почетак мог службовања, у којој је један од најугледнијих чланова Конгреса био гост у нашој резиденцији на ручку, где се десила мала незгода, па ми је храна запала у душник и тај члан Конгреса ми је буквално спасао живот. Од тада смо постали веома блиски пријатељи, породично се посећујемо, он има троје деце, ја имам троје деце, некако смо сличних година, некако смо се разумели ту добро и стварно негујемо и култивишамо једно пријатељство за које знам да ће се наставити, али то је један мали пример", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да је незахвално издвајати појединачне примере, јер је за три и по године остварио више хиљада контаката, од којих су многи дали свој допринос томе да Србија данас има и вишеструку увећану економску размену са САД.

"Ми смо данас дошли до тога да је Србија у Америци остварила феноменалан суфицит. Дакле, ми продајемо велику количину производа у ИТ, софтверској индустрији, наше компаније базиране у Србији, пласирају своје производе у сарадњи са америчким компанијама. Обим америчких инвестиција је наставио да расте и то у технологије које су нама веома значајне. Тако да та сарадња за нас има стратешки значај и у енергетици, па и у наменској индустрији, на крају краја и у многим другим областима", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да не треба посебно говорити о вештачкој интелигенцији и разним другим високим технологијама, биотехнологијама и нагласио да БИО4 кампус, који се гради у Србији, има своје сестринске организације и своје идејне корене у сличним кампусима који постоје у Бостону и околини, и који су привреди, науци и технологији САД дали јако много.

"Веома сам срећан и због чињенице, и то желим посебно да издвојим, да смо лансирали програм у оквиру кога српске дипломате долазе на праксу у Стејт Департмент. Мислим да је то за наш институционални капацитет веома значајно, зато што ми тиме добијамо један број нових број људи који ће дубински разумети како овај систем функционише и који ће моћи да помогну својој земљи кроз контакте, везе, али и разумевање", рекао је Ђурић.

Истиче да све што се ради САД има у виду визију дугорочне будућности и дугорочног јачања српског утицаја у САД.

На питање шта ће од америчких навика да пренесе у Србију, он истиче да га фасцинира колико се много ради у Вашингтону, који иначе има 700.000 становника.

"То не звучи превише, међутим од тог броја 200.000 су федерални званичници, 35.000 су дипломате из 192 земље, ту су и седишта Светске банке и Међународног монетарног фонда и у граду је увек динамично. Постоји једна изузетна радна етика. Овде, уколико желите да будете успешни, морате да дате апсолутно све од себе. И ако желите да постигнете нешто, морате да загребете дубоко, што значи да се видите и свакога дана разговарате са што је могуће већим бројем људи и да идете на догађаје којих је прегршт", рекао је Ђурић.

Како каже за њега је један од највећих изазова био како изабрати приоритете у таквој шуми контаката и догађаја који се ту сваког дана одвијају.

"Овде је све важно. Ако је у питању скуп о међународном праву, знајте да је окупио најугледније међународне правнике. Ако је скуп који се бави питањима Блиског истока, знајте да су водећи експерти за то и најутицајнији политички лидери везани за то. Ако је скуп о питањима Балкана, знајте да су инволвиране структуре које имају директан утицај на то шта ће се дешавати у нашем делу света и то је просто град који представља седиште силе која данас економијом, новцем, војском и свим другим аспектима своје моћи допире у сваки кутак човечанства", рекао је Ђурић.

На питање колико се слика САД о Србији променила, односно каква репутација Србије ту, Ђурић каже да у САД Србија и Балкан уопште нису на радару најшире јавности, јер у тој земљи тренутно у политичком и јавном животу доминирају друге теме.

"Предстојећи избори, ситуација у вези са позиционирањем у односима моћи између Америке и Кине, рат на Блиском Истоку, рат у Украјини, вештачка интелигенција, различите промене везане за односе север-југ и глобална геополитика. Цео Балкан није у првих 20 приоритета америчке јавности, када је реч о политици. А иначе се велики део америчке јавности, као и у свакој земљи уопште, не бави политиком. Тако да можемо рећи да је мали број људи чуо за наш регион и за Србију након ратова 90-тих. У томе лежи главни изазов за нас, али и велика шанса", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, огромна већина америчке јавности није у току са збивањима у нашем делу света и онда је озбиљан изазов и шанса да се представи наш регион и наша земљу као место позитивних дешавања, које је за нешто више од једне деценије променило парадигму своје економије, Србија као држава чији се бруто друштвени производ за једну деценију удвостручио.

"То је крајње несвакидашња појава да Србија гради десет ауто-путева, две нове брзе железнице, која је домаћин експо изложбе 2027., што је само по себи догађај глобалних размера, држава који има снажан фокус на развоју нових технологија, пионир, буквално, у увођењу и компјутерског програмирања и дигитализације у школама. Много тога што није класична слика о Србији, за коју су оно мало људи што је за нас уопште и чуло деведесетих", рекао је Ђурић.

Додао је и да се за време мандата трудио да не буде сконцентрисан само на Вашингтон, мада је ту увек било прегршт активности и прегршт посла, али да је сарадња са различитим америчким државама од кључног значаја.

"Занимљиво је да држава са којом смо остварили сарадњу, попут Охаја има годишњи БДП 652 милијарде долара. Дакле, Охио има 10 пута већи БДП него Србија, а само је једна од 50 америчких савезних држава. Заиста већ узима замајац та наша сарадња и имао сам прилику да договоримо и потпишемо споразум о сарадњи у области високог образовања између Србије и Охио, где се већ размењују студенти, где већ постоји сарадња између наших школа и њихове школа, где наши људи добијају стипендије, њихови долазе код нас. То је само једна од илустрација онога што можемо да добијемо кроз братимљења и пријатељства са различитим областима у Америци, која су често много мање оптерећена високом политиком него сам овај главни политички центар", рекао је Ђурић.

Додаје и да када одете у неке од америчких савезних држава, нећете чути никада пребацивања везана за Косово и Метохију, враћања у прошлост и слично, већ ћете врло често да сретнете срдачне, топле људе који су и сами, и често потомци емиграната из Европе, често и из нашег региона и који су врло жељни да реализују сарадњу.

"Наша заједница у Америци је велики, велики потенцијал за цео српски народ и Срби у Америци представљају једну читаву грану нашег народа која је веома бројна. Не мање бројна него неке од других грана које су у нашем непосредном окружењу изван Србије. Дакле, говоримо о близу или око милиону људи српског порекла данас у Америци", рекао је Ђурић.

Намеравам да се бавим озбиљним послом, даћу свој максимум

Ђурић је изјавио да по повратку у Србију намерава да се бави озбиљним послом који му буде поверен и да је чврсто уверен да домаће институције могу да се подижу на највише стандарде.

Ђурић је појаснио да су институције увек од сваког од нас значајније и трајније и да снажно верује у изградњу система.

"Даћу свој максималан допринос томе да најбољи људи буду укључени у наше институције, да наше институције у сегменту којим се будем бавио буду модернизоване, буду оријентисане ка резултатима који су мерљиви ка будућности и да буду изграђене на оним основама на којима смо их градили, заправо када смо стварали нашу државу. Јер ми смо нашу државу стварали у једном времену, када смо се према институцијама односили са много љубави, са много ентузијазма, када смо знали да градимо нашу кућу", рекао је Ђурић.

Додаје да жели да учини правилом да ту врсту ентузијазма упарену са знањима, технологијама, контактима и енергијом доведемо из других делова света, понекад и од наших људи који живе у иностранству.

"И мислим да у то можемо да уложимо наше и родољубље, и љубав, и труд. Оно се заправо доказује кроз рад, кроз дела и кроз труд. Не морамо да будемо увек најбучнији и најгласнији у извикивању парола, али морамо да будемо најенергичнији, најефикаснији и највреднији кад је реч о деловању. Поготово ми који узимамо себи неку врсту одговорности и неку врсту, да кажемо, јавног представљања или представљања јавног интереса", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да жели да у будућности у тиму председника Србије Александра Вучића и уз подршку грађана Србије настави да мења наше друштво на боље, да га унапређује.

"Сложно. Ето, то је све што могу да кажем", рекао је Ђурић, на питање о будућој функцији коју ће обављати по повратку у Србију.

На питање шта мисли да ће му бити највећи изазови по повратку, Ђурић каже да интензивно размишља о највећим изазовима са којима се као друштво суочавамо.

"Свакако бих волео да сви који евентуално будемо носили неку врсту одговорности, уколико такве одлуке буду донете, наглашавам, за такву одговорност будемо и спремни", рекао је Ђурић.

Ђурић је коментаришући објаву председника Вучића на Инстаграму да се враћа у Србију и да ће имати важну функцију рекао да је она била и помало шаљива, али да је свакако велики комплимент.

"Свакако велики комплимент када се уопште на тај начин било чему везаним за нечији рад говори", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је бескрајно захвалан пре свега председнику на томе што је део његовог тима јер сматра да је он човек који је трансформисао и трансформише Србију и који има огромну енергију и љубав за Србију, и који зна са каквим изазовима се она суочава, али има мудрости да одабере приоритете.

"Па онда у једној фази радимо у напретку економије и у напретку инфраструктуре. У другој фази увећавамо улагања у ствари као што су култура, као што су инфраструктура, модернизација, дигитализација, истовремено очување ове и наших националних интереса, који су угрожени на много фронтова. Председник Вучић у све то улаже велики труд и енергију. Ја подржавам ту политику, сматрам чашћу и осећам се задовољним што сам у прилици да учествујем у свему томе", нагласио је Ђурић.

На систематичан начин смо пришли разобличавању Куртијевих дезинформација

Ђурић је изјавио да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти развио "импозантан капацитет" за ширење дезинформација према међународној јавности, кад је реч о Косову и Метохији, а да је Србија томе приступила на систематичан начин и да је одговорност Србије да се томе супротстави адекватним чињеницама и развијањем капацитета за борбу против дезинформација.

"Ми смо томе приступили на врло систематичан начин. Свакога дана смо достављали аргументацију кључним адресама, бројним канцеларијама које се баве праћењем прилика на Западном Балкану, како се то каже, у нашем региону, у сталној вези са нашим институцијама, Канцеларијом за Косово и Метохију, нашим институцијама на терену, председништвом, владом, и били смо у стању да формулишемо аргументацију на начин и из угла који је пријемчив овдашњој публици. То је врло важно, зато што не можемо из истог угла, истим реченицама и на исти начин да придобијемо саговорнике овде на начин на који ствари можда изгледају пријемчиво у нашем региону", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, на питању Косова и Метохије и Куртијевог деловања видимо колико је снажан његов хибридни информациони рат који свакодневно води против Србије, и у коме настоји да подели Србе на Косову и Метохији, да прикаже вођство Срба на Косову и Метохији као криминалну структуру и организацију, да подели јавност у самој Србији на теми Косова и Метохије.

На подсећање Тањуга на изјаву коју је дао 2020. године да је Немачкој боље да Приштини пошаље књиге и да се не може тенком у Уједињене нације, Ђурић каже да и даље мисли да би свима боље било да не милитаризују јужну српски Покрајину која је и без додатног наоружања суочена са влашћу која нема добре намере у односу на не само Србе, већ све невећинске заједнице на територији Косова и Метохије.

"И даље не верујем у то да је слање ракета, тенкова, хеликоптера у руке екстремног режима, какав је режим Албина Куртија, било шта друго, осим охрабривања истог на чињење потеза који нису адекватни. Мислим да данас то разуме више људи него што је разумело можда пре три године", истакао је Ђурић.

Ђурић каже и да док је био директор Канцеларије на Косову и Метохији да је учествовао у 221 рунди преговора у Бриселу, али да одласком са те функције није престало његово бављење Косовом и Метохијом, будући да је то и у САД била "врло проминентна тема".

На питање колико му је било тешко да посматра оно што се сада дешава и када разговара са неким, обзиром на предзнање које има, Ђурић истиче да је емотивно било теже јер је на даљину морао да гледа патњу свог народа и ужасе које нам приређују тамо.

"А професионално, вероватно лакше зато што у својих више од 150 посета Косову и Метохији и активним бављењем, вођењем на неки начин нашег система тамо, дуже од пола деценије, стекао сам један увид без преседана, који сам могао да користим овде на начин да знам сваки детаљ и о процесима, и о људима, и о местима и да могу да дочарам ту ситуацију како се дешава. Значи, чим се нешто догоди, могли смо промптно да реагујемо и то је у одређеним ситуацијама било врло корисно", рекао је Ђурић.

Додаје да је то нарочито било корисно што је био у сталном контакту са нашим људима на терену, са Канцеларијом за Косово и Метохију и са државним руководством у Београду, и што је тако имао најсвежије информације.

"И могли смо да промптно реагујемо у смислу захтева, различитих молби, изношења наших ставова и то је некада и правило разлику у одређеним животним ситуацијама. Некада чак и техничким, некада и овим значајним стратешким, али свакако да ми је то претходно бављање Косовом и Метохијом овде, када реч о тој теми, значило", закључио је Ђурић.

Интензивно се ради да један водећи НБА клуб дође у Србију

Ђурић изјавио је да се интензивно ради на томе да један од водећих америчких НБА тимова дође у Србију у наредном периоду, али да за сада не може да каже о ком тиму се ради.

"Нећу сада рећи који, али мислим да ће то, када то остваримо, бити добра вест за српски спорт, а и за туризам у Србији, зато што верујем да ће бити много људи из региона који ће доћи да гледају НБА кошарку у Србији", рекао је Ђурић.

На питање колико су српски спортисти у Сједињеним Америчким Државама амбасадори земље, Ђурић каже да су спортисти наши најбољи представници, амбасадори.

"Када је реч о јавном мњењу Сједињених Америчких Држава, они то несумњиво заиста јесу. И прва асоцијација на Србију за велики део обичних грађана, на које ћете наићи биће Никола Јокић или Новак Ђоковић и много симпатија успевамо да поберемо као једна мала земља по броју становника која се, ето, супротставља, излази на црту највећим светским спортским силама буквално као неко мало галско село из оног чувеног стрипа", рекао је Ђурић.

Упитан да ли је током свог мандата у Сједињеним Америчким Државама заволео амерички фудбал и колико је имао времена за спорт, каже да није, али да је по дужности био присутан на једном броју утакмица.

"Правила америчког фудбала нисам научио ни бејзбола, али организовали смо овде у Вашингтону и на другим местима у Америци неколико "Serbian Heritage Nights", како се то каже, "Вечери српског наслеђа" у НБА-у. И то је овде у Вашингтону био први пут да се тако нешто организује. Изузетно добра, позитивна манифестација, када играју Нагетси са Визардсима, па играју са једне стране наш Никола Јокић, са друге стране наш Дени Авдија. То буде фантастично и направили смо лепо партнерство са НБА лигом, са неким од водећих клубова", рекао је Ђурић.

Извор: Танјуг