Вести

ГАШИЋ: ТУЖАН ДАН ЗА СРБИЈУ ЗБОГ УБИСТВА ДАНКЕ ИЛИЋ

Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић рекао је да је данас тужан дан за Србију због убиства Данке Илић и да су осумњичени после десетодневне акције МУП-а ухапшени и одређено им је задржавање.

Гашић је на конференцији за новинаре у Палати Србија изразио саучешће породици Данке Илић и рекао да је овај злочин дубоко потресао целу Србију.

"Министарство унутрашњих послова, након десетодневне опсежне акције, детаљне провере свих трагова и информација ухапшени су С.Ј. 1974. годиште и Д.Д. 1974. годиште, запослени у Јавном комуналном предузећу Водовод, Бор, осумњичени да су 26. марта аутомобилом ударили и убили двогодишњу Данку, а потом њено тело бацили на депонију", рекао је Гашић.

Према његовим речима, обојица осумњичених су злочин признали и детаљно описали начин на који су га починили.

С.Ј. и Д.Д. је одређено задржавање до 48 часова по налогу Вишег јавног тужиоца због постојања основане сумње да су као саучесници починили кривично дело тешког убиства, рекао је Гашић.

Још нисмо нашли тело, сумња се да га је један осумњичени пребацио на друго местo

Гашић је изјавио да се сумња да је један од осумњичених за убиство девојчице Данке Илић пребацио тело на друго место, али да полиција не може да утврди још где се налази пошто међусобно пребацују кривицу један на другог.

Полиција наставља интензиван рад на овом случају и претражује се терен у циљу проналаска тела, рекао је Гашић на конференцији за новинаре.

Њих двојица су претходно одвели полицију до депоније где су наводно бацили тело.

"Али ми имамо сазнања да се један од њих двојице вратио у једном временском интервалу 28. марта и то сад желимо да установимо, да је пребацио тело на другу локацију. Не можемо да им верујемо зато што је један другог пребацују кривицу", рекао је Гашић.

Каже да је полиција на тој локацији депоније била већ два пута.

"Ово нам казује зашто дете, наши ватрогасци, спасиоци и наши припадници је нису нашли, јер је вероватно у том временском интервалу пребачено на другу локацију.

Истрага ишла у три правца, надали смо се да је дете живо

Гашић је саопштио реконструкцију догађаја у вези са нестанком и убиством двогодишње девојчице Данке Илић у Бањском Пољу и додао да су сваку кућу, подрум, шахту отворили и претражили, јер је истрага ишла у три правца.

"Нисмо могли да искључимо отмицу, трговину људима и да је дете неко ко је пролазио тим правцем, као што смо на крају истановили, ударио својим колима или је ставио у кола. Надали смо се да је то можда и да је дете живо", рекао је Гашић на конференцији за новинаре.

Гашић је навео и да је мајка убијене девојчице тог дана видела осумњичене за убиство, као и да је полиција више пута разговарала са мајком.

На конференцији за медије у Палати Србије, Гашић је рекао да је мајка Ивана Илић са децом у кућу у Бањском Пољу из Бора дошла у 13:10.

"Деца су била у дворишту, играла се и она их у тим тренуцима фотографисала. Последњу слику деце мужу је послала у 13:22. Син јој је тражио воду, који је био пар метара удаљен и док је узела воду, схватила је да Данке нема. У 13.41 је позвала мужа, који је дошао у 13.55, а одмах потом у 13.45 полицију, која је на лице места изашла у 13.59 и одмах кренула у потеру", навео је Гашић.

Гашић је навео да је, по први пут, у 18.57 часова активиран систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетог лица "Пронађи ме".

"Ми смо од изласка из стана мајке Иване Илић пратили форензику телефона, њено кретање од Бора до Банског Поља. Притом, упоређујући сва могућа лица које су ту исту трасу у истом временском периоду заједно с њом пролазили. Проверавали и када је настала фотографија и тачност тренутка када је настала фотографија, зато што су нам то били битни чиниоци за добијање информација колико је временске дете било ван видокруга мајке", рекао је Гашић.

Што се тиче система "Пронађи ме", Гашић је рекао да је више пута објашњен начин функционисања тог система и зашто истог тренутка када се пријави нестанак малолетог лица се не активира.

"Ми смо прошле године, чини ми се, имали више 600 пријава нестанака деце. Већина се нађе у наредних десетак, петнаест, двадесет сати времена и зарад узнемирења јавности, он мора на захтев начелника Полицијске управе да се десио нестанак малолетог лица да буде и стављен у функцију", нагласио је Гашић.

Гашић је рекао да је у периоду од 13.45. до 15.52, Данка изашла из дворишта и кренула асфалтом, што су потврдили два очевица.

"Мајка је око 13.50. тражила дете, видела бели ауто и мушко лице које стоји поред њега, за које се касније, током истраге, испоставило да је реч о возилу Фиат Панда, у ком су били осумњичени С. Љ. и Д. Д. Према исказу једног од осумњичених, они су били на радном задатку у насељу Банско поље, где су требали да провере шахту у Озренској улици, где су стигли у 13.20. Кретање возила је забележено на камери у улици Радомира Путника и испоставило се да се споредном улицом кретало у 13.35, а касније је забележено да се код капије куће зауставило у 13.50, што се поклапа са временом нестанка мале Данке."

Возило у којем су били Ј.С. и Д.Д. се код капије задржало два и по минута, према изјавама осумњичених, због потребе за тоалетом, да би потом, када су кренули, девојчицу ударили на неких 30 до 40 метара од места на којем су се зауставили.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк