Вести

Премијер Вучић на пословној конференцији у Штутгарту

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић започео је једнодневну посету Штутгарту учешћем на пословној конференцији у Штутгарту под слоганом „Мислите на нове могућности, мислите на Србију“, током које је разговарао са представницима немачких компанија заинтересованих за улагање у Србији.

Форум је отворио Петер Фридрих, министар за Европу и међународне послове покрајине Баден Виртемберг у Већу савезних покрајина. Поздрављајући присутне Фридрих је нагласио да Србија и покрајина Баден Виртемберг имају традиционално добре односе засноване на личним везама, и додао да стратешке односе треба развијати, како у области привредне сарадње, тако и у свим другим областима. Он је истакао да Баден Виртемберг жели да помогне Србији у економском развоју, јер ће то читав регион учинити снажнијим, као и у процесу придруживања Европској унији.

“Европској унији је потребно проширење, јер ће је то учинити јачом и стабилнијом. Стога ће представници покрајине Баден Виртемберг у петак предати иницијативу у Већу савезних покрајина да се што пре отворе прва поглавља за Србију. Процес придружења је дуготрајан и зато треба што пре радити на сваком његовом делу", закључио је министар Фридрих. „Србија је на добром путу и фирме из Баден Виртемберга су то препознале“, нагласио је немачки министар и истакао да је компанија Bosch до сада уложила 70 милиона евра у развој својих ‎погона у Србији.

Премијер Вучић упознао је представнике немачких компанија са економским и законским реформама које спроводи српска Влада нагласивши да Србија неће одустати од тешких мера у циљу оздрављења српске економије. „Инвеститорима нудимо добре услове, боље од многих земаља у региону. Србија има споразум о слободној трговини са земљама ЕУ, Руском Федерацијом, Казахстаном, Белорусијом, Турском, тржиштем од једне милијарде људи до кога можете доћи преко својих представништава у Србији“, истакао је Вучић и захвалио на подршци европском путу Србије.

Након обраћања на Форуму председник српске владе састао се са министром за Европу и међународне послове покрајине Баден Виртемберг Петером Фридрихом, са којим је разговарао о политичкој и економској ситуацији у Србији, процесу европских интеграција, као и ситуацији у Украјини. Премијер Вучић је захвалио на подршци и напорима за побољшање односа између покрајине Баден Виртемберг и Србије.

Током учешћа на конференцији у Штутгарту премијер Вучић ће имати одвојене састанке са пет највећих компанија из овог региона, међу којима су и Daimler и BOSCH. Своја искуства пословања у Србији пренеће и немачке компаније које већ поседују фабрике у нашој земљи, попут компаније Dunkenmotoren и Hemofarm Stada.

У оквиру конференције биће организован и директан сусрет српских и немачких компанија из области информaционих технологија. За ту прилику је из Србије су на ову конференцију дошли и представници пет великих фирми, које своје софистициране производе већ увелико пласирају на иностраном тржишту. Иначе, Баден Виртемберг важи за центар немачке ИТ индустрије када су у питању софтверска решења, која се примењују у области аутомобилске и електронске индустрије.

Премијер Вучић ће се поподне састати и са Винфридом Кречманом, председником Владе Покрајине Баден Виртемберг, једном од привредно најјачих покрајина Савезне Републике Немачке.

Штутгарт,
04. фебруар 2015. године