Вести

ВУЧЕВИЋ: ПОНОСНИ ШТО СМО ИМАЛИ ТАКВЕ ЈУНАКЕ

Министар одбране Милош Вучевић открио је, поводом обележавања годишњице погибије борца водника Ивана Васојевића, који је на данашњи дан 1999. године дао свој живот у бици на Кошарама, таблу на згради у Сјеници, у улици Ивана Васојевића Васкета, у којој је живео пали борац с Кошара, заједно са члановима његове породице.

У Доњем Горачићу код Сјенице, министар Вучевић је, у пратњи шефа Кабинета министра одбране бригадног генерала Горана Момчиловића и начелника штаба Команде Копнене војске бригадног генерала Зорана Драгићевића, положио венац на гроб воднику Васојевићу.

Венце су положили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар туризма и омладине Хусеин Мемић са представницима Општине Сјеница, чланови породице Васојевић, припадници Војске Србије и представници Удружења бораца с Кошара и Паштрика.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да их је данас у Сјеници и на Пештеру окупио тужан повод, али повод који истовремено буди и понос што смо имали такве јунаке и понос што имамо овакве породице као што је породица Васојевић.

"И она је страдална колико и њихов син. Њихов син је доживео физичку смрт, а његова породица се борила и страдала да он не доживи ону тежу смрт, а то је смрт заборава - да се не заборави ни његово јуначко дело и јуначко дело многих његових сабораца, многих и знаних и незнаних који су страдали за отаџбину. Хвала свима који су данас дошли, пре свега његовим саборцима, хвала породици Васојевић на стрпљењу према држави, уз извињење што су неке ствари морали да чекају готово 25 година. Хвала мојим пријатељима, не зато што су министри, него зато што су људи, пре свега и Николи и Горану, хвала Хусеину што је ту, хвала Општини Сјеница. И видите да смо сви заједно, и Срби и Бошњаци, и православци и муслимани, на помену нашим јунацима. Јер је ово заједничка држава, свих грађана, без обзира ком народу припадају и којој вери припадају", нагласио је министар Вучевић.

Говорећи о делу саобраћајнице који је изграђен од породичне куће до вечне куће хероја са Кошара, министар Вучевић истакао је да тај пут није велики, али да је за њега један од најзначајнијих, јер је знак пажње и односа према онима који су дали животе да бисмо ми данас градили нове путеве.

То је најмање што можемо да урадимо. Хвала, такође, и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што је покренуло ову велику иницијативу уручења борачких споменица, као вид признања. Неко ће рећи да је то пука форма, а ја ћу рећи да је то суштина односа државе према онима који су дали своје животе за ту државу. Нека је вечна слава свим јунацима свих отаџбинских ратова, да им се имена не забораве, да генерације уче. Нека је вечна слава и захвалност херојима с Кошара, битке која и данас траје", поручио је министар Вучевић.

Извор: Танјуг