Вести

ВУЧИЋ: БОРИЋЕМО СЕ УВЕК ЗА СВОЈ НАРОД НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је задовољан оним што је чуо вечерас на ванредној седници Савета безбедности УН и истакао да су поруке Србије биле садржајне и јасне, одговорне и озбиљне.

"Видели сте на крају аргументацију која се заснива на великој мржњи, опозиционару Сандуловићу. Када не можете да одговорите зашто нема ЗСО, о нападима на Србе, о томе зашто малтретирате запослене у српским амбулантама, каква је то робусна демократија где је излазност три одсто, морате да кренете са увредама. Добро је што нису имали аргументацију", рекао је председник Вучић новинарима након седнице.

Према његовим речима тек ће изанализирати седницу, али да мисли да на српској страни има седам од 15 земаља.

"По говору представника неких земаља рекао бих да смо у праву. Задовољан сам оним што сам чуо. Највише на страни Приштине, су били Велика Британија и Швајцарска. Био сам изненађен коректним иступом Француза, изузетним иступом Алжира, Кине, Еквадора, Русије, Мозамбика.... ", закључио је председник Вучић.

Све што Србија данас финансира на КИМ део је предвиђене ЗСО

Председник Вучић рекао је вечерас да не постоје паралелне структуре на Косову и Метохији, јер све што Србија данас финансира представља део предвиђене Заједнице српских општина.

"Решите нам ЗСО, 11 година то стоји нетакнуто. Неће да помињу ЗСО, сви који штите Аљбина Куртија помињу Бањску, јер једино то могу да помену. Курти бежи од ЗСО као ђаво од крста. Као и 2013. године и 2015. године, за шта нам је Писторијус рекао да има паралелних структура. Нема паралелних структура, зато што све што данас финансирамо је део предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије. То сам покушао данас у два наврата да кажем", рекао је председник Вучић новинарима после ванредне седнице СБ УН.

Председник Вучић је додао да није стигао све да каже на седници што је желео.

"Не можете све да кажете, да стигнете. Хоћу само да кажем да смо уложили огромну енергију. Ризиковао сам своју каријеру, знам шта ће да ми раде после овога, рекао сам ствари које се некима не допадају, али то је мој посао. Да се борим за нашу Србију. Поносан сам на то што смо дали, све од себе смо дали. Да ли је резултат најбољи, не знам", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио и свом тиму који је, како је рекао, борио и радио целу ноћ.

"Дошли смо овде, показали да се не плашимо никаквих консеквенци. Бићемо уз наш народ, може бити техничких проблема наредних дана, али Србија никада неће оставити свој народ", нагласио је председник Вучић.

Седница СБУН мала, али значајна победа Србије, изнели аргументе

Председник Вучић рекао је да је седница Савета безбедности УН била мала, али значајна победа Србије и да је важно што је седница била отворена, јер је Србија могла да изнесе своје аргументе и чињенице.

"Добили смо отворену седницу, на којој су могли да се чују наши аргументи који нису били без стварног садржаја, који нису били без чињеница, а које многи безброј пута нису ни желели да чују. То је чини ми се нешто важно што смо добили", рекао је председник Вучић након хитне седнице СБ УН одговарајући на питање новинара шта је Србија добила седницом.

Председник Вучић је поменуо и да је амерички представник на седници рекао да СБ УН није место за разговор о КиМ.

"Нажалост, захваљујући одлукама из 2010. године, ово место није било важно за одлучивање о КиМ. Ја сам срећан и захвалан и Американцима што смо на крају имали отворену седницу. Јер код њих се иначе увек само чује оно што Курти говори, а ову нашу аргументацију готово никада нису могли да чују", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се вечерас на СБ УН Србија борила, а не Александар Вучић.

"Знате, кад смо дошли овде, редовном линијом, из Србије, имао сам сат времена само да обавим неке припреме. У авиону сам се припремао за наступ. Читао, гледао, исправљао све, преводио", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је поносан на Србију која сме да се понаша одговорно, озбиљно и која сме да чува свој слободарски дух и да у лице каже "попу поп, бобу боб" и да чува своју земљу и да штити своју будућност.

"Наш народ треба да зна да ћемо се борити за њих као што ће се борити за истину. Увек и целог живота и о Бањској и у свему другом. И нећу да идемо оним лакшим путем који би свако изабрао, већ ако је потребно и тежим, али слободарским, српским путем", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да су се он и српски представници у СБ УН борили за своју земљу.

"Неки други су се борили против наше земље. Једино што могу на крају да кажем је да је ово данас, једна мала, али значајна победа Србије", закључио је председник Вучић.

Извор: Танјуг