Вести

Вучић: Борићу се до краја, тајкуни неће управљати Србијом

Премијер Србије Александар Вучић каже за РТС да је данас важан дан за Железару и за Србију и да ће уговор са компанијом "ХПК инжењеринг" бити потписан за три дана. Додаје да су из те компаније рекли да ће сачувати број запослених. Установићемо разлог пада хеликоптера, не искључује се могућност квара, истиче премијер. Поручује да тајкуни неће управљати Србијом.

"Ово је важан дан за Железару и важан дан за Србију. Уговор ће бити потписан за три дана. Кажу да ће Железара бити профитабилна за шест месеци и да ће сачувати број запослених. Железара ће у сваком тренутку запошљавати 5.000 људи", истиче Вучић. Нови менаџмент такође се обавезао да ће уложити 20 милиона долара за подизање производње, додаје премијер.

Вучић каже да су неке друге компаније нудиле веће повећање плата, а да је ХПК понудио 10 одсто.

Према његовим речима, представници синдиката су прихватили ову понуду јер им је план за Железару ове компаније деловао уверљивије.

"Они су бринули о Железари. Они брину о будућности", наводи премијер и додаје да је ово нови почетак за Србију. Вучић објашњава да је Србија власник Железаре и да све контролише, а да ће ХПК управљати Железаром све до приватизације.

"Не рачунајући 'Ер Србију', овим смо успели да покренемо нешто где су сви видели катанац. И то ће доприносити развоју. Комплетна привреда Србије ће почети да ради", истиче Вучић.

СНС ће подржати Николића ако се поново кандидује

Премијер Вучић каже да ће председник Србије Томислав Николић имати подршку СНС-а, уколико буде одлучио да се кандидује и на следећим председничким изборима. "Ако се ја будем питао, имаће подршку", каже Вучић.

Вучић истиче да је Николић дао подршку Влади у најтежим тренуцима, да је могао да окрене главу и да каже да му се не свиђа то што се ради и мере које се предузимају за опоравак земље, онда када се то скоро никоме и није свиђало.

"Није критиковао и то поштујем", поручује Вучић и додаје и да је Николић, чак и да се оставе по страни њихови лични односи, показао разлику између правих политичара и људи који мисле добро, и оних који то нису.

О хеликоптерској несрећи

Говорећи о паду хеликоптера који је превозио бебу из Новог Пазара, премијер пита критичаре да ли неко за то уопште мора да буде крив

"Ми нисмо у стању да достојанствено тугујемо, да достојанствено испратимо боље од нас. Ја сам ове људе, пилоте, лично познавао и то су људи који су задужили ову земљу", каже премијер.

Истиче да од њега лично нико није тражио савет да ли да се оде по болесно дете, али да би, да су га питали, рекао да оду.

"Да се није отишло по дете, критичари би рекли да је то због вероисповести родитеља детета", објашњава Вучић.

Каже да се прича како су министри Гашић и Лончар отишли на аеродром да би се сликали.

"Гашић је био у Крушевцу, нико није хтео да се слика. Хеликоптер је требало да слети на ВМА, а када је министар Лончар чуо да није слетео и да ће отићи на аеродром, онда је отишао тамо да види како је дете", истиче Вучић.

Премијер каже да се не плаши одговорности и да су му смешни они који мисле да ће из личне мржње да наставе да пљачкају и да отимају.

"Осим мржње не видим ништа, зато не измишљајте да вам сметају Лончар и Гашић. Ваша тема сам ја и рушење власти у Србији. Ја ћу да кажем да сам крив", истиче премијер.

Каже да по ономе што се до сада зна, није дошло до кршења процедура и критикује оне који оптужују генерала Бандића.

"Да је дошло до кршења процедура, неко би морао у професионалном смислу да одговара. Ово је Бандићева лична трагедија, јер је његова рођака била удата за Омера Мехића", истиче Вучић.

Штрајк просветних радника

Говорећи о штрајку просветара, Вучић је рекао да они заслужују веће плате, али да им Влада у овом тренутку не може изаћи у сусрет.

Вучић каже да ће просветари, који су данас протестовали у Београду, бити први који ће осетити бољитак кад се држава финансијски консолидује.

"Одлично разумем њихову тешку позицију, како се осећају понижени, али морам да кажем да за то није крива ни ова Влада ни министар Вербић", истиче премијер.

Понавља да се у претходном периоду трошило више него што се зарађивало.

Вучић подсећа да је са два синдиката просвете већ потписан посебни колективни уговор и нада се да ће и са другим синдикатима бити постигнут договор.

Он је честитао министру просвете што је током протеста изашао пред око 4.000 људи и јасно им рекао шта може, а шта не може да се уради и навео да сматра, односно да жели да верује да иза "напада" на Вербића не стоји неко ко ради у просвети.

За два и по месеца суфицит 6,5 милијарди динара

Премијер каже да је Влада Србије остварила изузетне резултате у фискалној консолидацији и да је у овој години до сада остварен суфицит буџета од 6.528.000.000 динара.

"То нам се није догодило неколико деценија уназад", иситче Вучић.

Премијер подсећа да програм са ММФ-ом неће донети бољитак за три месеца и моли грађане да се стрпе до 2016. године.

Говорећи о добрим резултатима за ову годину, Вучић каже да су до сада забележени приходи од 190.862.000.000 динара, и расходи од 184.344.000.000 динара.

Према његовим речима, на крају марта, дефицит ће износити око 20 милијарди динара, а по договору са ММФ-ом предвиђено је 55 милијарди.

"Ми ћемо имати око 250 до 300 милиона евра уштеде, односно имаћемо бољу реализацију у буџету него што смо договорили са ММФ-ом. То значи да смо постигли изванредне резултате у фискалној консолидацији у прва три месеца", објашњава премијер.

Истиче да је још важније што је наплата ПДВ-а пети месец заредом "у претицању", односно наплата је већа у односу на исти месец претходне године.

"То значи да смо, и поред мера фискалне консолидације, успели да покрећемо привреду", наводи Вучић.

Према његовим речима, производња је у јануару мања зато што и даље нема пуне производње угља, опала је производња електричне енергије, а и даље имамо нешто нижу производњу "Фијата".

"Очекујем да се све то дигне, а тек сад нам долази Железара. Тек сад нам је остало шест милиона кубних метара воде у Тамнави, а имали смо 240 милиона кубних метара воде. Све нам полако од априла креће да расте", закључује премијер.

Вучић каже да неке критике на рачун Владе потичу управо – из Владе.

"Свако вече добијам извештај за сваку од области и пројекат на којем се ради, упознајем се с тим шта је урађено и колико се напредовало", каже Вучић и додаје да је из Владе потекла критика "диливери јунит", односно јединица за испуњење циљева.

Вучић додаје да критике потичу од оних који су се уплашили провере резултата.

"Нећу више да слушам 'шупље приче'", примећује премијер и објашњава да зато тражи дневне извештаје. Како додаје, критизерима су се придружили они који и немају политику, осим да критикују и нападају Владу, поред осталих и они који не могу да изгласају ни Грб покрајине Војводине.

Тајкуни неће управљати Србијом

На питање да ли има доказе да председник "Делте" Мирослав Мишковић стоји иза појединих протеста и да финансира политичке странке и када ће да их изнесе, Вучић је одговара да доказе има, али да не мора да их изнесе никада.

"Не морам да их износим никада, чекам да господин Мишковић каже да није истина и да ме позову надлежни државни органи, па ћу им доставити све доказе", каже премијер.

Поручује да тајкуни неће да управљају Србијом и да ће се у том смислу борити.

"Не морам да будем на власти, али ћу да се борим. Неће бити лако ни тајкунима, ни неспособњаковићима, јер не верујем да су антисрпски оријентисани, него су само неспособни да донесу и одлуку о томе како треба да изгледа грб Војводине", истиче Вучић.

Нада се да они не могу да победе, јер је уверен да народ не може да се победи.

"Ако успеју, ја ћу да им честитам и да кажем: 'Мишковићу, владај као што си владао до пре две године Србијом, пљачкај народ тако што ћеш да одређујеш ко ће да узима кредите само са личном меницом, да држава увек плати докапитализацију на крају године 100 милиона, а ви ћете лепо да живите и глумите велике бизнисмене", поручује Вучић.

Упитан да прокоментарише могућност повратка бизнисмена Богољуба Карића, премијер каже да се у Србији поштују закони, а закон каже да он не може да се врати у земљу.

Европски пут зависи од дијалога са Албанцима на Косову

Када је реч о европском путу Србије, Вучић каже да се она одређује тиме колико ћемо бити успешни по питању преговора са Приштином у Бриселу, а то су најтежи могући разговори.

Вучић истиче да Влада чини све што може да би напредовала на европском путу Србије и отварању поглавља у преговорима са ЕУ, али да лажи нема – најважније по том питању јесте дијалог са Албанцима на Косову.

Понавља да је Србија на европском путу и да је то стратешко опредељење Србије, али да не може да прихвати да се Албанцима, на пример, преда све на Газиводама.

"Сви знамо да је 24 одсто Газивода на територији централне Србије, а треба да им дамо сву воду, да се Срби с Косова ништа не питају. Нећу и не дам", поручује Вучић.

Упитан да ли би Срби требало да се врате у косовске институције, Вучић каже да то не би био проблем, уколико Албанци испуне коалиционе услове.

"Хоћемо у косовске институције јер бисмо имали бољи преглед игре и утицај, желимо да разговарамо с њима, али не можемо да уђемо у косовске институције пре него што они који су обећавали да ће нешто да ураде то и не ураде", истиче Вучић.

Вучић је нагласио да Влада Србије у овом саставу неће уводити санкције Русији.

На питање да ли верује лидеру социјалиста Ивици Дачићу и да ли има осећај да се Дачић није "довољно истурио" када су га нападали са Запада, Вучић одговара да се "нису 'истурили' ни неки из СНС-а".

Додаје да се овде мисли да је неко кога нападну са Запада "готов" и остали гледају да се не замере, јер мисле да би требало да буду "следећи играчи".

Вучић подсећа да је било више таквих напада и да су се многи тада склонили зато што неки и сада мисле да стране амбасаде треба да држе власт у Београду.

Како каже, нечија приврженост и поштовање рада Владе види се у тренуцима када је тешко, а не лако и додаје да му је најважније да се бори до постизања циља.

"Нећу да одустанем", поручује премијер Александар Вучић.

Вучић каже да је јасно да у априлу неће бити поскупљења струје и да ће се разговарати о томе када ће доћи до повећања и колико ће оно бити и да ће настојати да то повећање буде седам, осам одсто.

Уговор за пројекат о "Београду на води" наредних дана

Премијер каже да ће уговор за пројекат "Београд на води" бити потписан у наредним данима и да ће тај пројекат покренути целу српску економију.

Премијер је поручио да ће лично бити присутан у Скупштини Србије када се буде доносио посебан закон о пројекту "Београд на води", јер тај пројекат покреће целу српску економију, а посебно грађевинску индустрију.

"За оне који мисле да су много урбани и све знају, па исмевају чињеницу да су на продају невидљиве зграде. Што се плаше изградње кад се не види и кад је ништа? Да ли је сад проблем што 'Београда на води' нема или што ће да га буде", запитао је премијер и додао да очекује да ће радови бити завршени за око четири године.

Илуструјући значај пројекта, он је показао фотографије док је то подручје било сметлиште и "гробље бродова", као и оне како би тај део града изгледао по завршетку радова.

"Неки говоре како ћемо да истерамо људе из центра града, а ти људи живе у вагонима. Лично ћу сада да преговарам са нашом ромском браћом на Газели да видимо где да им нађемо пребивалиште и да све прође у најбољем реду", рекао је премијер и додао да је до сада исељено 168 објеката. Он је подсетио да је градоначелник Синиша Мали изнео податак да је око 1.000 заинтересованих за куповину станова у овим објектима.

"Мислим да су пола од тог броја странци, а пола домаћи, што је за нас свакако изванредно", рекао је Вучић.

Додаје да постоји велико интересовање за куповину "Телекома Србија", а најавио је и решења за ФАП, Азотару и друге фирме.

Говорећи о "Телекому Србија", Вучић је рекао да су за Телеком заинтресовани "Дојче телеком", "Франс телеком", као и аустријски "Телеком", амерички инвестициони фондови, руске компаније.

"Видећемо по цени да ли је идеалан тренутак за продају Телекома, али мислим да ће бити знатно већа од оне која је нуђена у овој земљи 2011. године", рекао је Вучић.

Када је реч о више од 500 поредузећа која би требало да се приватизују, он је рекао да се пре свега траже партнери за гиганте, односно за предузећа у којима ради велики број људи.

"Боримо се за ФАП. Већ смо успели да обезбедимо и Прибој ће да живи, биће јачи индустријски него што је икада био. Успели смо то да урадимо. За четири или пет делова 'Прве петолетке' успели смо да нађемо купца, за остале остаје да се види", рекао је премијер.

Када је реч о јавном сектору, Вучић је истакао да је намера Владе да се среди стање у том сектору, а да је за то потребна дисциплина и контрола.