Вести

ВУЧИЋ: БРАНИМО НАШУ СЛОБОДНУ И НЕЗАВИСНУ СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.

Председник Вучић је рекао да када и успе код малих земаља да их убеди и објасни им стварну слику, велике земље прете и притискају, па и ти који све разумеју, пређу у уздржане.

"За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успех. Ја се надам да то није немогуће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да у тим покушајима Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље - САД и Немачку која то највише гура, Енглеску, Француску.

"И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису анти муслимански настројени", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је, током боравка у Уједињеним нацијама, разговарао са преко 62, 63 одсто латиноамеричких и карипских и афричких земаља.

"То су за нас изузетно важни континенти и нације и они осећају забринутост Србије. Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају како смо их замолили, али су чули нашу аргументацију. Морате да имате у виду да је то тешка тема и да је тешко супротставити се најмоћнијим земљама", рекао је председник Вучић.

После гласања о резолуцији о Сребреници имаћемо још више пријатеља

Председник Вучић поручио је да ће делегација Србија после 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.

"Како год да буде и 3. маја ћемо моћи уздигнуте главе да изађемо одавде и видећете да кад изађемо одавде да ћемо да имамо још већи број пријатеља, јер многи који не смеју да буду уз нас, били би уз нас", рекао је председник Вучић.

Додао је да се то у политици не рачуна увек, али да јесте један додатни залог за будућност.

Извор: Танјуг/РТС 1