Вести

ВУЧИЋ: ДОНОСИО САМ ОДЛУКЕ КОЈЕ СУ УВЕК БИЛЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на посебној седници Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, да је дошао у парламент да би искрено и отворено поделио са свима шта нам као народу предстоји и са чим се суочавамо.

Председник Вучић је рекао да су Срби са Косова и Метохије били на различите начине нападани од приштинског режима у претходном периоду.

"Хвала свима што смо у могућности да представимо извештај и говоримо о свим кључним проблемима. Није сврха да се пребаци одговорност на овај дом, нити на наш народ, нити на било кога", истакао је председник Вучић и поручио да од одговорности никада није бежао већ као председник доносио најтеже одлуке, као и да су оне биле увек у највећем интересу српског народа и грађана Србије.

Сврха је да изађем пред вас и да искрено и отворено поделим шта нам као народу предстоји и са чим се суочавамо, навео је председник Вучић.

Поручио је да ће се, као што је и до сада чинио, са још више снаге и срца борити, посебно, како је рекао, кад је видео како су га дочекали они који су одговорни за то што се данас збива.

"Желим да кажем грађанима шта се догађа и какве су последице наших поступака и за шта се боримо и о чему разговарамо. Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско - немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем", рекао је председник Вучић и додао да ће говорити о оним најтежим тачкама, а не оним лепшим.

Хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, нема Влада нити Скупштина шта да крију од грађана, навео је председник Вучић.

Не могу речи све из плана, изнећу оно што је најгоре по Србију

Председник Вучић је изјавио да на данашњој седници Народне скупштине неће изнети све из немачко-француског предлога за КиМ , јер то још не може, али да ће изнети све што је у њему најгоре по Србију, како би људи били свесни са чиме се све земља суочава.

Председник Вучић је истакао да данас најважније о чему се мора разговарати - важније чак од самог плана - јесу околности, тренутак, политички моментум, политички оквир у којем се све дешава, јер присуствујемо некој врсти Трећег светског рата.

"Неки људи се праве луди, као да не знају у ком тренутку живе. Данас присуствујемо некој врсти Трећег светског рата, који ће бити шири и обимнији него што је данас, овај сукоб биће само тежи и већи. Запамтите то, слично нешто сам и недавно рекао", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, када се то има у виду јасно је да мали не могу да имају "право на дах, уздах, живот" за доношење одлука.

"Ми смо једна од ретких земаља која самостално доноси одлуке, више од већих, развијенијих и богатијих земаља. Поносан сам на то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на почетку рекао и да је много питања о Косову, да се не зна где је почетак и крај, колико је то све, а колико ништа и да ли је то мит који је постао стварност.

Председник Вучић је подсетио и да је егзодус Срба са КиМ почео 1981. године, након што су Тито и комунистички функционери почели да се мешају.

"Косово је постало мета политичког поткусуривања", рекао је председник Вучић.

Приштина не жели ЗСО, већ само да изазове ратни сукоб

Приштина не жели да формира Заједницу српских општина на КиМ иако је то предвиђено Бриселским споразумом још 2013. године, већ само да изазову ратни сукоб и Србију сукобе са НАТО-ом и целим светом, а себе представе као жртву и балканског Зеленског, рекао је председник Вучић у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ.

Председник Вучић је рекао да је приштински режим почео да малтретира Србе на КиМ само са циљем да их унизи и изазове сукоб.

По успостављању барикада, њихова једина намера је, пошто не намеравају да проведу у дело ЗСО - да изазову ратни сукоб, да Србију сукобе са НАТО и целим светом, а да себе представе као жртву и балканског Зеленског и нас као агресора, као некога ко је угрозио, - гле лицемерја "територијални интегритет суверене и независне државе Косово", истакао је председник Вучић.

Додао је да је цела игра била у томе и тада су зато почела хапшења Срба.

Председник Вучић је рекао да је Приштина након повлачења Срба из косовских институција заказала изборе у децембру у четири српске општине на северу КиМ и онда, иако су обећали да ће их одложити, само 12,5 сати пре озваничење те одлуке, коју су већ знали, послали специјалце да заузму просторије општинских изборних комисија на северу КиМ.

Моћни раде шта им је воља, слаби трпе оно што морају

Председник Вучић је рекао цитирајући античког историчара Тукидида да је "право је питање само једнаких у сили, док моћни раде шта им је воља, а слаби трпе оно што морају".

Говорећи за говорницом Народне Скупштине, у којој је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године, председник Вучић је упоредио проблеме са којима се Србија суочава у дијалогу са међународном заједницом, са онима из времена када је древна Атина и упутила ултиматум становницима острва Милос.

"Подсетићу о чему је Тукидид писао, добар је пример. То је Мелијски дијалог између тада моћног Делског савеза који је предводила Атина и становника малог Мела, малог острва Милос пред којим је био ултиматум или како сада, користе тај еуфенизам "прихватање стања или реалности на терену", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, Мељањи су настојали да буду неутрални, али Атињањи, знајући историјске везе Милоса и Спарте нису хтели то да допусте.

"У овом сјајном дијалогу, Атињањи свесни да своје ставове не морају да заснивају на било чему осим права јачег изговарају бесмртни цитат и свој главни аргумент: "Право је питање само једнаких у сили, док моћни раде шта им је воља, а слаби трпе оно што морају", цитирао је председник Вучић.

Како је подсетио, Мељани одбијају ултиматум, а Атина - као што је обећала - напада, побеђује и мучки убија све мушкарце, а жене и децу шаљу у ропство. Атина је касније изгубила у Пелопонеском рату, али Милос се никад није оправио.

"Миљани се никада више нису опоравили. Суровост према Миљанима није се испречила да Атина буде слављена као пример демократија. Чак и на нашој скупштини имамо медаљоне који славе лидере Атине Перикла и Демостена", рекао је председник Вучић.

Додао је да неки мали не могу да имају или не могу да им дозволе онолико слободе колико би мали желели да имају простора и за дах, и за уздах, и за живот, и за доношење сопствених одлука.

"Ми смо једна од ретких земаља које слободно доносе своје одлуке. У мери која није омеђена бруталнијим притисцима по сопствени опстанак. Много више од већих и развијенијих земаља", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, "то је та наша вечна дилема: приклонити се јачем, или се увек по сваку цену" супротстављати.

То данас можете да видите и супротстављених ставова који постоје у нашем јавном мњењу и из две петиције које су потписиване и које су искључиве. Једна је "не било каквом разговору и неприхватање било чега", а друга је "прихватање и свега и свачега", јер наводно, "оно што је пораз Србије у ствари је победа Србије", закључио је председник Вучић.

Срби су барикадама покушали да се чује њихов глас

Председник Вучић је изјавио да су се Срби, када су подигли барикаде на северу КиМ крајем прошле године, трудили и водили их дисциплиновано и организовано, да су покушали да се чује њихов глас.

Председник Вучић је на скупштинској седници рекао да их је тада чуо само један мали део западног света и то за нијансу више "они преко океана него из Европе".

Како је рекао, Србија у томе није учествовала, била је уз свој народ, али Срба су се постидели неки из опозиције због барикада.

"Ја нисам јер сам знао да су устали јер им је доста свега. У свим депешама, актима од Брисела, Берлина, стајало је да Србија диже барикаде и да мора да одговара, што је приштински режим користио желећи сукобе и желећи да покаже да је Србија зло са којим мора да се заврши, а Срби протерају за сва времена", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, најтежи састанци су му били у Рашки, јер су Срби били одлучни да се не склањају са барикада.

"Молио сам их јер су нам важнији њихови животи јер знам да ови из НАТО-а не би трпели. Молио сам их да се склоне јер сам желео да сачувам њихове животе. Знам колико су храбри, то су биле драматичне ноћи. Тада су градови прелазили буквално из руке у руку, као у филмовима. Мислим да сам урадио добар посао за њих да их сачувам од сукоба. Дајте да покушамо да сачувамо наше људе", рекао је председник Вучић.

Након тога, наставио је председник Вучић постаје јасно да нема лаког решења украјинског проблема, да на Западу то постаје све израженије, а он изложенији притисцима и жестоким нападима, нарочито на самиту у Тирани.

Тада је, истиче председник Вучић, одговорио "жестоко и српски", говорећи о свему што се збивало од 1999. до 2008. године.

Према његовим речима, тада је први пут Србија добила француско-немачку иницијативу, а 4. децембра нешто измењени папир који од 13. децембра "постаје неформални оквир за Србију у оквиру приступања ЕУ".

"Прошло је на брзину, прихватило га је и 5 чланица непризнавача (независности тзв. Косова). Ми смо на септембарски предлог послали наш предлог, све са чим јесмо и нисмо сагласни, све што је потребно да се уради другачије", рекао је председник Вучић.

Истиче да је важно да имамо добре односе са Албанцима, али да Срби не страдају.

"Онда 20. јануара у Београд долази петорка, представници најмоћнијих западних земаља који су нам рекли да се надају да разумем и да су они одлучни да реше проблеме, али да неће да дозволе нову ескалацију и проблеме на Балкану.

"У три реченице су саопштили да уколико се не прихвати рад на иницијативи и имплементацији, да ћемо се суочити са под један -заустављањем преговора са ЕУ, под два - са прекидом доласка инвестиција и повлачењем свих инвестиција и под три - са другим свеобухватним мерама које морају да покажу како пролазе они који се не усклађују са ЕУ", прецизирао је председник Вучић.

Прва тачка у политици према КиМ да се сачувају мир и стабилност

Председник Вучић је изјавио, у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ, да ће наша политика, којом ћемо се руководити по питању КиМ, бити под један да се по сваку цену и на сваки начин сачува мир и стабилност.

"Да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако животи и имовина људи не буду били угрожени, као што су били 2004. године када су наши велики хероји, разуме се херојски ћутали. Говорим о нашим властима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да мир и стабилност нису пука парола, јер то враћа и доноси живот Србији и омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа.

"Да нисмо имали Први и Други светски рат и ратове деведесетих година прошлог века, имали бисмо данас 16 или 17 милиона људи, као Холандија, а данас смо на 40 одсто од тога", рекао је председник Вучић.

На добацивање посланика опозиције у том тренутку, председник Вучић је на кратко прекинуо уводни говор и одговорио:

"Не, за разлику од вас који сте све то предали и 2004. и 2008. године - за мене предаја није опција. И немојте да добацујете".

Председник Вучић је рекао да ће тачка два бити "упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа и политичко организовање на КиМ за сваку врсту подршке Републике Србије, коју више нико и никада не може да спречи, да не размишља да ли ће неко да нам укине платни промет и забрани лекове, храну и новине".

Трећа тачка, истакао је председник Вучић, која је можда требало да буде и на првом месту, али, како је навео, тачке нису поређане по значају - јесте безбедност за Србе на КиМ, пошто би они први страдали, а не они који се бусају по кафанама.

"Безбедност за Србе је и део ове тачке мир и стабилност, део и тачке ЗСО, безбедност за Србе значи да нико не брине када неко пошаље дете у школу и да га нападне нико јер носи српско име и презиме и да можемо да се бавимо и другим питањима и бољим животом за наш народ на КиМ, што је тачка четири", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је појаснио да тачка четири значи и директан новац који дајемо за наш народ, и да све то стоји у извештају.

"За то ће бити потребно да наставимо са инсистирањем и у ономе што нам се не допада, али доносиће добро и за нас. Зато нисмо прекидали разговоре", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је тачка пет да треба да се разговара и преговара, чак и о најлошијим папирима јер, како је истакао, немамо право да поновимо грешке из прошлости.

"Наметнули су нам Рамбује, прихватили и гурнули Србију у провалију. Када је Косово требало да нам буде само демократско питање 2006. и 2007. године, Косово је постало независно. Онда смо тражили пребацивање преговора из УН и поставили чувено питање Међународном суду правде. Да - разговори, да - преговори о свим темама које се тичу свих кључних питања Срба и Албанаца до разговора о свему како ко да буде заступљен. Тек предстоје разговори о том питању", рекао је председник Вучић.

Као тачку шест, председник Вучић је означио очување виталних националних интереса - наставићемо да штитимо војну неутралност, самостално и независно одлучивање.

"Други део се односи да нам се нико не меша, да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву, ни у Брисел, да се одлуке само овде доносе. Трећи део јесте поштовање Устава Србије, добро и боље од оних што добацују знам шта ту пише и шта смем, а шта не смем", рекао је председник Вучић.

Седма тачка јесте, рекао је председник Вучић животно важан интерес - да останемо на европском путу.

Према његовим речима, лажу када кажу да је 43 одсто грађана Србије за ЕУ, већ је тачан много мањи проценат, али да га то неће натерати да каже да је то лоша политика за Србију.

"То значи много ствари за Србију - и плате и пензије. Данас очекујем податке и просечну плату за јануар која је била око 740 евра. Данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама НАТО. Није БиХ званично у НАТО већ је НАТО тамо, као и на нашем делу на КиМ, где ћемо да идемо у условима рата, сукоба. Шта да радимо са земљом, отпустимо људе као 2008. године сувише смо труда и рада уложили у то", рекао је председник Вучић.

Као тачку осам председник Вучић је означио раст Србије - здравство, енергетику, храну и истакао да је недостатак хране носилац инфлације и да на томе мора да се ради.

Како је појаснио само на депонијама Србија има рекордне количине гаса како у Србији тако и у Мађарској, акумулација је преко 5000 киловата сати.

"Војска мора да буде снажнија јер је она та која је сачувала наш народ на КиМ. Потребан нам је развој здравства да улажемо у иновативне лекове, улажемо у болнице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да је тачка девет инвестиције, за које је рекао да је Србија рекордер по њима.

"Ту су фабрике, нове софтверске компаније, демографски падамо, али имамо више становника него Бугарска. Били бисмо потпуно изоловани нико са нама не би разговарао, нико на нас не би гледао као на савезника због рата у Украјини и тога што Србија није уводила санкције Русији", рекао је председник Вучић.

Као тачку 10 председник Вучић је означио програм за развој Србије до 2025. године, јер, упркос кризама и рату у Украјини, плате ће до краја 2025. године прећи 1.000 евра, чиме Србија излази из реда сиромашних земаља.

"Стићи ћемо земље ЕУ. Источна Србија нам је празна, Београд који се попуњава миграцијама, а не децом коју рађају Београђани. У тешком смо тренутку, са једне стране морамо да помажемо Србима на КиМ, са друге избегнемо осуду и кажњавање и водимо рачуна о нашим националним интересима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на крају одговорио посланицима опозиције који су добацивали да му тиме дају прилику да покаже народу какви су.

"Да ли мислите да је то пристојно према грађанима или је пристојност што не бисте узели као средње име", питао је председник Вучић посланике опозиције.

По Србију најопаснија тачка четири, став два

Председник Вучић је рекао у Скупштини Србије, да је по Србију најопаснија тачка 4. став 2. европског предлога у којој се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у међународним институцијама".

За говорницом парламента, где је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године - председник Вучић је рекао да је за Србију спорна одредба предлога у којој се наводи "да ће се обе стране водити циљевима и принципима предоченим у повељи УН, нарочито оним које се односе на суверену једнакост свих држава и на поштовање њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, сматрајући Косово независном државом".

"У том плану у самој преамбули, можда једина добра ствар у којој се каже полазећи од историјских чињеница, не доводећи у питање различито гледиште страна на фундаментална питања, укључујући и статусно питање", где нам по први пут омогућавају да другачије гледамо на статусна питања Косова у односу на оно што они називају Косовом и Приштином, међутим све касније где јуре и де факто дерогира чак и ову одредбу у преамбули на коју бисмо ми можда могли да се позивамо", рекао је председник Вучић.

Истиче да је по Србију много опаснија тачка 4. и то став два, чак више него став један, где пише "Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној заједници"

"Противили се не противили, Савету Европе у тренутку када они одлуче имаће већину, противили се не противили - за НАТО имаће већину. Противили се не противили се за ЕУ - то је њихова одлука", рекао је председник Вучић.

Додаје да је "очигледно да су део плана пустили неки из међународне заједнице који су то желели", јер план који је он добио није објављен.

"Али мале су разлике. Неко други који је желео да то изађе у јавност, и наравно са Приштинске стране како би изазвали хистерију и како би испали добри момци, а Срби криви за све као неко ко је све унапред одбијао", рекао је председник Вучић и додао да је, међутим, 90 одсто онога што се појавило у медијима - тачно.

Како је истакао, план предлаже нека добра решења, посебно она која се баве економским, научним питањима, и која регулишу статус диплома.

Капитулација и предаја нису опција, увек ћу да изаберем Србију

Председник Вучић поручио је, у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ, да уколико дође до питања тзв. Косово у УН или не, да је за њега Устав свето писмо, да капитулација и предаја нису опција и да ће увек да изабере Србију.

"Ако дође до тога, а видећемо хоће ли или не, Косово у УН или не, а за разлику од вас за мене као председника Србије Устав је свето писмо, капитулација и предаја нису опција и знам шта ћу да учиним", поручио је председник Вучић.

"Између свог останка на власти у мандату који ми је Уставом загарантован - који не можете да скратите, смањите и промените, знам шта ми је чинити, јер не постоји избор Вучић или Србија. Вучић је увек на страни Србије и изабраћу Србију, а Вучић није важан. Живела Србија, предаја није опција", поручио је председник Вучић на крају уводног обраћања.

Наставићу да чувам будућност Србије

Председник Вучић поручио је, у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ, да добро зна шта је његов посао - да чува децу и будућност Србије и да ће то и даље наставити да ради.

Председник Вучић је рекао да увек води рачуна и зна шта је интерес и нашег народа на КиМ и целе Србије.

"Знам шта је мој посао и за разлику од других који су беспотребно, а некада су морали, уводили Србију у сукобе, моје је да чувам децу ове земље, мајке, сестре, ћерке ове земље и то ћу да радим. Мој посао је да чувам будућност ове земље", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је претходно рекао да док је водио разговоре о КиМ није се никад жалио колико су тешки, већ да је покушавао да објасни шта је то што нам се збива, али и да саопшти о којим стварима не може још да говори.

"Од најмање пет посланичких група сам добио одговор да не могу да дођу на разговоре о КиМ већ су тражили да им се обратим у Скупштини и зато сам прихватио да дођем. Жао ми је што нисте хтели да добијете информацију више о проблемима са којима се Србија суочава", навео је председник Вучић.

Додао је да ће свакако о плану за КиМ одлучивати Скупштина.

"Присуствовао сам циркуској представи са транспарентима, рећи ћу народу да на једном пише "издајник", не знам да ли су тиме мислили на себе или на кога док су га држали. Држали су транспаренте и са ликом Оливера Ивановића на којем је писало одговараћете. Ја сам помагао и њему и његовој породици", навео је председник Вучић.

Казао је да га у парламенту оптужују они који су када су били на власти пустили из затвора 1.800 терориста на челу са браћом Мазреку.

"То ми ви кажете. Курти је, само успут, био тамо. То ми ви кажете који сте ћутали као заливени 2004. године када су убијали народ и спаљивали цркве и манастире. Ви који сте ишли на преговоре са Албанцима и као резултат тих преговора било је проглашење независности КиМ, а тада сте, једни отишли у Румунију да се сакријете, а други се сакрили иза митинга и предузели ништа. То ми ви говорите, ви причате о капитулацији, причате човеку који се против тога све време борио и дошао на тај митинг да би показао да је против ваше и свачије капитулације. И који се увек борио за српски народ на КиМ и и који је увек био уз свој народ на КиМ, као и данас. Али који добро води рачуна и зна шта је интерес и нашег народа на КиМ и целе наше Србије", навео је председник Вучић.

Нисам дошао по бланко подршку, дошао сам због грађана

Председник Вучић рекао је у Скупштини Србије, на посебној седници о КиМ, да није дошао по "бланко подршку”, како је то оценио шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић.

"Уопште нисам дошао по подршку. То сте измислили. Није ми потребна подршка, потребна је Србији ако је могуће да се направи јединство по неком питању. Да ли мислите да сам толико наиван да сам мислио да ћете ви да гласате за извештај о преговорима са Приштином, тако да ме таква подршка није занимала. Мене занима само подршка народа”, рекао је председник Вучић у Скупштини Србије.

Председник Вучић је истакао да је дошао у парламент због грађана Србије, да им каже шта се збива у нашој земљи и да знају какви су изазови пред нама.

Председник Вучић је рекао да је очекивао да ће опозиција казати како ће се позивати на то да не сме да каже шта је у плану, додајући да је управо дошао да каже где су проблеми.

"Има ту добрих ствари на које сада нисам указао. Можете да дођете да видите. Немам права да објавим. Ако ми кажу да смем да га објавим, објавићу, а није питање шта добијамо, већ шта губимо, зато сам и прочитао шта су најтеже тачке”, рекао је председник Вучић.

На констатације опозиције да се сакрио, председник Вучић их је подсетио да то кажу председнику Србије који је четири пута долазио у Скупштину да говори о Косову и Метохији и који ће вечерас бити ту до касно у ноћ.

"Добро ми иде то сакривање. Никада не бежим и не склањам се”, поручио је председник Вучић и рекао да већ десет година слуша лажи од појединих људи и медија који говоре глупости.

Одбацио је и наводе опозиције да у Скупштину долази као победник, упитавши их где су видели победничку атмосферу и да је рекао да је диван споразум.

"Чули сте само моју забринутост и посвећеност да се борим за мир”, рекао је председник Вучић.

На поједине коментаре Лазовића о "апанажама”, председник Вучић је рекао да заправо “они добијају апанаже од посланика Самоопредељења и Рокфелер групе, а у питању су стотине милиона евра”.

Рекао је и да му није у реду да тзв. Косово постане чланица Савета Европе, али да се то не може спречити, јер имају већину, те је позвао опозицију да уколико зна на који начин се то може спречити, да каже.

"Суштина је да Косово њих не занима већ једино како да се смени Вучић. Мандат ми је још четири године, можда краће уколико Србија буде притиснута, али то свакако не зависи од вас. Код вас постоји патолошки однос јер 11 година убедљиво губите на изборима”, рекао је председник Вучић.

Циркус посланика опозиције нанео огромну штету Србији

Председник Вучић изјавио је, након инцидента у Народној Скупштини на посебној седници о Косову и Метохији, да су опозициони посланици циркусом који су направили у парламенту нанели огромну штету Србији.

Одбранићемо Косово и Метохију и Србију од вас, поручио је председник Вучић посланицима опозиције који су претходно устали скандирајући "Предаја" и "Оставка" и из посланичких клупа спречили говор председника Вучића, након чега је дошло до кошкања са посланицима и обезбеђењем.

Прекинули су председника Вучића док се обраћао представницима Срба са Косова и Метохије и одговарао на позив лидера Двери Бошка Обрадовића да скупштина одбаци француско-немачки предлог за Косово и Метохију и на његове оптужбе председника Вучића и власти за наводну издају.

Председник Вучић је рекао да су грађани могли да виде хулиганско понашање и истакао да су ти који се представљају као патриоте и државни елементи у ствари увек били антидржавни елементи.

"Дали су 35 наших светиња, и све смо их обновили, које су срушили са албанским сепаратистима", поручио је председник Вучић и оценио да би ти посланици, када се неко не слаже са њима, одмах да туку.

"Нису се надали томе да нећемо да признамо Косово и Метохију у Уједињеним нацијама, рекао сам да нећемо дати да "Косово" уђе у Уједињене нације. Томе се они једино надају, да признамо, јер их једино занима. Ми смо показали да смо спремни да саслушамо, а они да нису спремни да саслушају", навео је председник Вучић и додао да "на срећу такве кукавице не воде Србију".

Опозицији: Кажите како да сачувамо Србију од уласка Косова у СЕ

Председник Вучић поручио је посланицима опозиције да, уместо што критикују, кажу који је то "механизам" да се Србија сачува од чланства тзв. Косова у Савету Европе.

То је рекао одговарајући на реплику Лазовића из посланичке групе "Зелено-леви клуб" који је рекао да је проблем то што, како тврди, председник Вучић нема одговоре на суштинска, конкретна питања.

"Да ли ја имам решење, какво је оно и шта значи је неважно, ако онај који доноси одлуке нема решење", рекао је Лазовић.

На то је председник Вучић одговорио да Лазовић ниједну реч није рекао о томе како да се Србија сачува од уласка тзв. Косова у Савет Европе нити ће било ко о томе нешто да каже јер, како је рекао, не постоји решење за то, нити смо у могућности да о томе говоримо, нити можемо то да решавамо.

Навео је да нема никакав проблем са тиме да покаже француско-немачки план о решавању косовско-метохијског питања, али и додао да је о томе рекао готово све, да је то кратак план и да је све најтеже свакако рекао.

"Не идем пред вас да га ви усвајате или не јер ми не усвајамо овај план. Да неко хоће да га усваја, дошао бих пред вас са планом и рекао: "Усвојите га или не". Уопште није то тема ове скупштине, ја сам добровољно пожелео да вам кажем са каквим се све проблемима суочавамо, а не зато што било шта тражим од вас по том питању", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је 23. јануара најавио позив представницима посланичких група на консултације како би их упознао са детаљима и додао да се већ сутрадан јавио шеф прве посланичке групе који је рекао да се неће одазвати позиву, уз образложење да се "Вучић не консултује ни са ким и да му је само потребно да се створи такав утисак због суочавања са непопуларним одлукама".

Навео је да су представници посланичких група, између осталог, говорили и да неће да иду код председника Вучића на канабе и тајне састанке, већ су тражили да се о решавању најважнијег државног питања разговара у скупштини.

"Дакле, нису ни хтели да добију информацију. Само су хтели место за самопромоцију, рекламирање и ни за шта више. Ништа озбиљно", рекао је председник Вучић.

Додао је да се јавила само једна политичка странка која је јавно рекла да ће да дође на консултације.

"Спреман сам са тим људима, шта год мислио о њиховом раду, а ништа добро не мислим, увек да седнем и да им покажем све, све што хоће да виде, све што хоће да чују. Само погледајте какво је ово лицемерје, да сам држао консултације, вероватно не би било потребе за седницом парламента, али њима је било потребно сликање и рекламирање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да садашња власт никада није водила тајне преговоре за разлику од свих ранијих.

"Увек смо долазили пред парламент и објашњавали. Када смо имали најтежу ситуацију на Косову и Метохији, лично сам ишао на Косово и Метохију, да најтежи план објашњавам, остао са људима целу ноћ у Косовској Митровици, трпео критике, нападе и није ми то никада био проблем зато што ништа не кријем од нашег народа", рекао је председник Вучић.

Истакао је да људи препознају оне који се боре за њихове интересе и Србију.

"А вама бих само посаветовао да се у наредних неколико сати сетите који је то механизам како треба да сачувамо Србију од уласка тзв. Косова у чланство Савета Европе и да ме обавестите. Одмах прихватамо ту иницијативу, одмах идемо да извршимо све што нам предложите, а ја сам сигуран да ћете тај план мало детаљније да нам изнесете него што се у претходној реплици то учинили", закључио је председник Вучић одговарајући на реплику Лазовићу.

Хвала СВМ на подршци и коректном приступу

Председник Вучић је захвалио шефу посланичке групе Савез војвођанских Мађара Балинту Пастору на подршци извештају о преговарачком процесу, док су посланици опозиционих парламентарних странака гласним звиждањем и негодовањем прекидали његово излагање.

Председник Вучић је за говорницом парламента, где је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године - истакао да су Пастор и СВМ одлично разумели шта је рађено у претходном периоду и додао да ће он и Влада Србије наставити у том правцу.

"Хвала вам што сте данас и поред трагедије Елвире Ковач дошли и хвала вам на коректном приступу и иступу и што сте разумели шта Србија ради", рекао је председник Вучић.

Пастор је данас рекао да ће та посланичка група подржати извештај о преговарачком процесу.