Вести

Вучић: Економским реформама смањили смо дефицит

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је дефицит у државном буџету у 2014. години знатно мањи од планираног и износи 6,6 одсто БДП, чему су допринеле и мере фискалне консолидације.
 
"Стезањем каиша од септембра, растом прихода, смањењем расхода, успели смо да дефицит смањимо на 6,6 одсто. Пре краја године, односно до почетка 2016. године, дефицит можемо да доведемо до нивоа француског", рекао је Вучић.
 
Он је додао да одлука о враћању плата и пензија на стари ниво зависи од раста бруто домаћег производа.
 
Вучић је за телевизију Прва рекао да је планирано да фискални дефицит у 2014. години буде између осам и девет одсто БДП, али да се испоставило да износи 258 милијарди динара, односно 6,6 одсто БДП, што је значајно мања рупа у буџету него што се мислило у августу прошле године.
 
Према његовим речима, уколико се спроведу реформе, 2016. године Србија би могла да буде друга земља по расту у региону, а 2017. прва и по фискалу и по расту.
 
Вучић је навео да су јавне финансије у Србији лоше уређене и да од 2007. године "драматично иду низбрдо", те да је то неко морао да среди, а да је ова влада решила да то сама уради, без притиска од стране међународних инситуција.
 
 
Са представницима Есмарка у уторак о Железари
 
 
Преговори са Есмарком о куповини Железаре у Смедереву јесу тешки, али ће представници те компаније доћи у уторак у Србију како би се разговарало уговору, најавио је премијер Вучић.
"Ми дајемо све од себе. Железара запошљава више од 5.000 људи и то је највазнији ресурс за раст БДП-а. У уторак они долазе овде, комплетна њихова екипа", рекао је Вучић на Телевизији Прва.
 
Упитан која су питања на дневном реду тих преговора, Вучић је рекао да су то питања гаранција, цена сировина, ко ће да плаћа одређене ствари и истакао да су дугови Железаре проблем наше државе и да је то писало и у тендерској документацији.
"Наследили смо Железару пусту и празну, без наде, када је напустио УС Стеел. Ми смо успели ту наду да вратимо. Железара ће бити велики и огроман успех", рекао је Вучић.
 
Премијер Србије је рекао да влада Евопској унији још увек није доставила план јер није завршен уговор о Железари у Смедереву.
 
Он је нагласио да Железара тренутно производи између 340.000 и 350.000 тона.
Производња може да се повећа у другом кварталу ове године до 900.000 тона, а у задњем кварталу између 1,8 милиона тона до два милиона тона, док је у следећој години за очекивати да пређе два милиона тона.
 
Вучић је рекао да ће у Србији ове године бити завршено око 90 километара аутопута, 111 километара путева ће бити реконструисано, а биће завршено и око 70 километара других нових путева.
 
Премијер је подсетио да се очекује и почетак изградње пруге Београд - Будимпешта која ће бити завршена пре краја мандата ове владе.
"Оно што нама отвара врата у целом свету јесу економске реформе", подвукао је Вучић рекавши да се нада да ће 2016. године успети да изађе пред грађане Србије и саопшти им да су реформе успеле.