Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЗДРАВА ЗЕМЉА

БЛЕД - Премијер Србије Александар Вучић завршио је данас дводневну посету Словенији, током које је одржана и заједничка седница влада две земље, и поручио да је постигнут добар ефекат и да су домаћини исказали подршку европском путу Србије.

Вучић је, сумирајући резултате дводневне посете, рекао да су теме разговора биле и економија и политика, европски пут Србије, економска сарадња и њено унапређење, ближи односи свих министарстава и отвореније тржиште обе земље за инвеститоре из Словеније и Србије.

"Мислим да смо постигли добар ефекат. Видели сте да су сви у Словенији били задовољни, видели сте и по њиховим медијима и по њиховим политичарима да су заиста на најлепши могући начин прихватили делегацију и госте из Србије", рекао је Вучић. Он је лично веома задовољан јер, додао је, Србија има подршку на европском путу словеначких пријатеља. "Оно што је за нас најважније, јесте да имамо велику трговинску размену са Словенијом на нивоу око 800 милиона, 776,8 милиона евра и очекујемо да у годинама које су пред нама то подигнемо на једну милијарду", рекао је Вучић и додао да Србија увоз из Словеније све више покрива извозом у ту земљу. Он је додао да ће влада спровести економске реформе и да ће Србија бити здрава земља, као и да наша држава мора да прошири своје тржиште, али и видике. "Наша улазница за цео свет су промене које спроводимо и Србија је цењена због другачијег приступа економским проблемима и као и због прихватања тежег пута у њиховом решавању", рекао је премијер.

Вучић је навео и да Србија има велике и широке могућности, али да много тога зависи од нашег рада. "Ми имамо много понуђеног посла, а наше компаније, и због година које су претходиле нису у могућности да обезбеде банкарске гаранције, нису у могућности да обезбеде увек најсавременије машине", рекао је Вучић. За тако нешто, додао је, потребни су додатни капитал и улагање, а Србија је у стању да обезбеди нова тржишта и о томе је било речи са словеначким пријатељима. Премијер је раније данас са словеначким колегом Миром Цераром присуствовао другој трци велеслалома Светског купа за жене, 51. Златној лисици, у чувеном ски центру Похорје, код Марибора.

Премијер Вучић је на Похорје дошао на позив свог словеначког колеге, са којим је у петак у Љубљани председавао заједничкој седници влада Србије и Словеније. Вучић се такође састао са градоначелником Љубљане, председником словеначког парламента, као и са председником Словеније Борутом Пахором.

Вучић је на Бледу рекао да су наша улазница за цео свет промене које спроводимо, те да је Србија цењена због другачијег приступа економским проблемима и због прихватања “тежег пута” у њиховом решавању. Према његовим речима, када се постави лак и тежак пут већина земаља и људи увек прихвата “онај лагани”, али увек ће више бити поштован онај који прихвата тежи пут. – То вам је као кад на факултету учите из скрипте или ћете 100 пута да прочитате књигу од 1.000 страна да бисте добро знали. Ја сам увек за то да се прочита безброј пута та књига од 1.000 страна, него да се те скрипте напамет науче. То јесте тежи пут, али ћете више да знате и више ћете моћи да допринесете друштву – рекао је Вучић. Вучић је навео и да Србија има велике и широке могућности, али да много тога зависи од нашег рада. Премијер је истакао да озбиљне земље и људи размишљају неколико година, а неки чак и неколико деценија унапред, а како сматра, када људи хоће да сарађују и да учине добро и за неке друге земље, увек могу да пронађу заједнички интерес око различитих питања.

Премијер Србије верује да то ствара другачију слику, климу, политику и економију које морају да иду заједно и сматра да је то “кључ и разлог због чега сви поздрављају промене и реформе у Србији”. Он је, такође, рекао да сви поштују другачији приступ Србије регионалним питањима, као и да нема економског напретка и успеха без политичке и економске стабилности. – Ми морамо да проширимо наше тржиште, да проширимо наше видике, да се људи осећају слободније.Видели сте овде – и Хрвати и Словенци и Срби, сви су нас поздрављали, прилазили да пруже руку и сви знају колико је важна улога Србије у региону – рекао је премијер.

Он је навео да ће се за годину дана резултати веома озбиљно видети, али да нема економског напретка и успеха без политичке и економске стабилности. – Нама не требају проблеми у Босни и Херцеговини, у Македонији, Црној Гори, у односима са Хрватском и са Словенијом, нити са било ким. Нама никакви проблеми нису потребни и ако некоме ти проблеми нису потребни пре свега нису потребни нама – подвукао је Вучић. Према његовим речима, словеначки премијер Миро Церар је искрен пријатељ Србије, која има још много таквих пријатеља у Европи и зато се о њој лепо и добро говори. Додао је и да има оних који Србију не воле онолико колико је воле Церар, Словенија и Словенци. – Али нисам сигуран да смо увек и за све ми криви. Полазим увек од тога да има наше кривице, али плашим се да нисмо увек ми за то криви – навео је Вучић.

Говорећи о економској сарадњи са Словенијом, Вучић је рекао да “размишљамо о изградњи хипермаркета” у тој земљи, за шта се нуди више српских дистрибутера, па не очекује да ће око тога бити тешкоћа. Суштина је, додао је, да Србија оздрави своју привреду, а нада се да ће се са политиком праћења тих активности обезбедити веће тржиште за српске инвеститоре. Ти инвеститори, додао је, прво морају да буду довољно снажни и јаки у Србији, а “не да се бизнис заснива на томе колико ће државне банке да дају кредита који неће да буду враћени, већ колико ће заиста здравог посла да имају”. – Ако је српски Нектар успео да купи понос словеначке економије Фруктал и да буде овако цењен у Словенији, ако имате Комтрејд који овде запошљавања око 800 словеначких младих инжињера који раде у ИТ сектору, то показује да може да се ради, али јесмо ли имали привреду коју смо могли да поредимо са словеначком, јесмо ли ми то могли да урадимо – упитао је Вучић.

Премијер је такође истакао да је понедељак, 23. фебруар, велики дан за Србију, јер се тада очекује одлука о склапању аранжмана са ММФ-ом.