Вести

Вучић: Србија тражи алтернативу руском гасу

ЦИРИХ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија тражи алтернативу руском гасу, али да то не значи стратешку опредељеност за прикључење Европској унији.

"Мени је свеједно да ли енергија долази са Новог Зеланда или Македоније, или било где друго. Потребан ми је гас по доброј цени", рекао је премијер у интервјуу за Ноје Цирихер Цајтунг, и истакао да за Србију то није никаква геополитичка игра, већ игра за преживљавање.

Он је, на констатацију да је председник Русије Владимир Путин изненада обуставио изградњу гасовода Јужни ток, објаснио да је тиме био "изненађен и запањен".

"Чули смо о томе тек када је Путин био у Турској, али не и раније", објаснио је премијер додајући да Србија није задовољна овом одлуком, јер инвестира сопствени новац, а потребан јој је гас.

Мој посао је да обезбедим енергетску сигурност земље, рекао је, и указао да друге државе, за разлику од Србије, располажу алтернативним изворима гаса, те да у том светлу треба гледати његову недавну изјаву да би амерички гас могао бити алтернатива.

Анализирају се све опције: "Због тога разговарамо са Американцима, Русима и другима", нагласио је Вучић.

Он је објаснио да Србија неће напуштати пут ка Бриселу, али наравно жели да сачува и традиционално добре односе са Русијом.

То, како каже, не значи да Србија тражи алтернативну руту, већ остаје на курсу према ЕУ и - "тачка".

На питање да ли се понекад осећа као да је на челу Грчке, имјући у виду висок дефицит буџета, да јавна предузећа гомилају губитке, а привредни раст стагнира, казао да тај осећај може бити сличан, али да је Србија кренула потпуно другим путем.

Он је указао да је Србија изменила Закон о раду, усвојила нови Закон о приватизацији, смањила плате у администрацији и пензије, што су, како је додао, биле болне мере.

"Међутим као прва земља југоисточне Европе спроводимо фискалну консолидацију без притиска споља. Због тога смо са ММФ-ом могли да склопимо споразум, а то награђују и инвеститори", поручио је Вучић.

Говорећи о приватизацији, Вучић је казао да је главни проблем што се ради претежно о банкротираним фабрикама и предузећима.

"И поред тога су запослени годинама добијали плате, а за то ништа нису пружали. Међутим постоје привредне гране, као што су телекомуникације, које буде веће интересовање", уверен је Вучић, додајући да је и даље циљ окончање приватизација до краја године.

"Или ћемо наћи неког ко ће купити предузећа и учинити их профитабилним или ће она бити ликвидирана", нагласио је Вучић.

Стабилност је кључна реч моје политике

Вучић је први пут је потпуно уверен да ће Србија бити 29. чланица Европске уније, указује да није питање хоће ли Загреб утицати на наш пут у ЕУ, већ наша заједничка будућност, те истиче да је стабилност кључна реч његове полуитике.

Србија је одлучно на курсу ка ЕУ, рекао је премијер и додао да ће Србија обавити своје задатке, и да ће на том путу напредовати.

На питање да ли очекује да ће Загреб подржати приступни процес Србије ЕУ Вучић је нагласио да никада не критикује суседне земље.

"Суседе Србије видим као страну са којом морам да се суочим. И поред појединих несугласица послеђих месеци морамо да побољшамо наш однос. Не бринем се због утицаја Загреба на наш пут у ЕУ, већ због наше заједничке будућности", казао је премијер.

Он је подвукао да примењује стратегију нереаговања на провокације.

Вучић је приметио да су српски новинари недавно желели да извуку његов став о томе што је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић рекла да су сви Срби у Хрватској Хрвати:

"Треба јој дати нешто времена. Она је тек недавно изабарана. Ми се не суздржавамо зато што смо слаби или уплашени, већ ћутимо зато што нам је стало до стабилности на Западном Балкану. Стабилност је кључна реч моје политике", подвукао је Вучић.

Што се Косова тиче, подсетио је, покренут је дијалог, Србија је направила многе компромисе којима становништво Србије није увек задовољно, али је то чињено на најбољи могући начин, како би се живот и безбедност српске мањине на Косову штитили, и Србији омогуцио пут у ЕУ.

"Међутим, нисмо спремни да Косово признамо како независну државу. Надам се да Брисел не очекује само уступке од Србије", нагласио је Вучић додајући да није мишљења да је Косово де факто независно.

"Српско-албански однос је од великог значаја за западни Балкан, али није највећи проблем региона", подвукао је премијер додајући да се ради о стварима које немају диркетне везе са Србијом.

Како је додао, друге земље у региону, не наводећи на које мисли, имају веће проблеме.

Вучић је поновио да Србија безусловно подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, и да је РС део Босне.

"То је рекао и председник РС Милорад Додик, и то не само једном, већ десет пута. И како знате ја сам као прву посету иностранству отишао у Сарајево", подсетио је он.